Eteron – Όψεις: Από την έμφυλη βία στη γυναικοκτονία

Eteron – Όψεις: Από την έμφυλη βία στη γυναικοκτονία
Έμφυλη βία iStock

Με θέμα την έμφυλη βία και τη γυναικοκτονία ξεκινούν οι "Όψεις", ο μηνιαίος φάκελος του Eteron.

Οι γυναικοκτονίες μάς απασχολούν γιατί αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την αναγνώριση και εξάλειψη τους.

Σήμερα, με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζουμε τις “Όψεις”, τους μηνιαίους φακέλους του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, επιλέγοντας για την πρώτη έκδοση να εστιάσουμε στις γυναικοκτονίες.

Οι “Όψεις” Μαρτίου είναι αφιερωμένες στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, φιλοδοξώντας με το υλικό τους να αναδείξουν πτυχές του προβλήματος που δεν είναι ορατές, να διερευνήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και μέσα από στοιχεία και αναλύσεις να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική αλλαγή. Σκοπός είναι να δοθεί ορατότητα στις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και σε ένα “καθημερινό” φαινόμενο που, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα διευρυμένο στην ελληνική κοινωνία.

Οι “Όψεις” | Γυναικοκτονία είναι από σήμερα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron, εδώ, με επιμέλεια της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου. Περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, που παρουσιάζει τις βασικές πλευρές του ζητήματος, εμπεριέχει ένα Q&A με κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται για τις γυναικοκτονίες, και συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία σε μορφή infographics. Στη συνέχεια, φιλοξενούν άρθρα, συνεντεύξεις και podcasts με ειδικούς από τον νομικό κόσμο, ψυχολόγους και ερευνήτριες, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, αλλά και μαρτυρίες από γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποιητικές σχέσεις.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος, αρθρογραφεί για την ανάγκη να υπάρξει νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ενώ η Αλίκη Κοσυφολόγου, ερευνήτρια, σε ειδικό podcast, αποκωδικοποιεί στη συζήτησή της με τη Δανάη Μαραγκουδάκη τον σεξιστικό λόγο στη δημόσια σφαίρα. Η Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Διοτίμα, απαντά στις ερωτήσεις της Κορίνας Πετρίδη για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τη διαδικασία που έπεται μιας καταγγελίας αλλά και για τις ανεπάρκειες των διωκτικών αρχών. Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, γράφει για την πυραμίδα της έμφυλης βίας ενώ η κλινική ψυχολόγος, Ευφροσύνη Σπανέα, σταχυολογεί τα χαρακτηριστικά της κακοποιητικής συμπεριφοράς στις συντροφικές σχέσεις. Τέλος, ο συγγραφέας και μεταφραστής, Νίκος Σαραντάκος, αναλύει τη λέξη “γυναικοκτονία”, εξηγώντας τους λόγους που αναδείχθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2021 στο ιστολόγιο του “Οι Λέξεις Έχουν τη Δική τους Ιστορία”.

“Η πραγματικότητα έχει πολλές όψεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Συνήθως βλέπουμε αυτές τις όψεις ανάλογα με την πλευρά από την οποία κοιτάμε την πραγματικότητα. Έτσι, αλλιώς τις αντιλαμβανόμαστε αν κοιτάμε από πάνω ή από κάτω, από δεξιά ή από αριστερά. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αυτή η διατύπωση, όμως για το Eteron αποτελεί πυξίδα για τη δράση μας”, αναφέρει ο διευθυντής του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξηγώντας ότι “οι ‘Όψεις’ αποτελούν έναν μηνιαίο φάκελο του Ινστιτούτου σε ένα επιλεγμένο ζήτημα, με στόχο την ανάλυση -σε βάθος- θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία για την καλύτερη κατανόηση και την ενθάρρυνση για προβληματισμό και περαιτέρω σκέψη”.

* Η σημερινή προγραμματισμένη δημοσίευση του φακέλου, συνέπεσε τραγικά με τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε ότι το υλικό που δημοσιεύουμε θα συμβάλλει στην ευρύτερη συζήτηση και δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη Επικοινωνίας & Marketing του Eteron, Ναταλία Μπερσή, στο [email protected] ή στο 6945179597 (κινητό τηλέφωνο & WhatsApp).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα