ΕΛΑΣ για Έβρο: Οι πρόσφυγες δήλωσαν πως τους μετέφεραν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

ΕΛΑΣ για Έβρο: Οι πρόσφυγες δήλωσαν πως τους μετέφεραν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

Η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, φέρονται αν ανέφεραν οι διασωθέντες, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται αυτό που συνέβη με τους φερόμενους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο, καθώς οι ισχυρισμοί των διασωθέντων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είναι πως όλη αυτή η μετακίνηση και η καθοδήγηση ακόμη και για επαφές με συγκεκριμένες ΜΚΟ, οργανώθηκε από την στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας.

Αυτό για τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους των ελληνικών Αρχών, σημαίνει ότι και η Τουρκία επιστρέφει δριμύτερη στον Έβρο με το αγαπημένο της «υβριδικό όπλο» τους μετανάστες με ενδεχόμενη εμπλοκή οργανώσεων στο επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι» για τις ζωές αθώων ανθρώπων, που απλά αναζητούν μία ευκαιρία να επιβιώσουν.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται διπλασιασμός των εισροών προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και μόνο σήμερα ο αριθμός αυτός ήταν τριψήφιος, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται και την εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο αυτή την εποχή, κάτι που δημιουργεί άλλο ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το γιατί η συγκεκριμένη ομάδα εγκλωβίστηκε.

Το χρονικό και οι ισχυρισμοί των προσφύγων για την εμπλοκή της «Jandarma» και τις πρόθυμες ΜΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, από κορυφαίους κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χθες στις δύο το μεσημέρι, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της Ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας.

Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».

Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.

Αντιθέτως όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone 15 λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουν ακόμη οι ελληνικές Αρχές πώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου.

Κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα που βρίσκεται στον 8ο μήνα, προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα επίσης με τις καταθέσεις τους, ένα παιδί 5 ετών, όντως πέθανε στην τουρκική νησίδα, από δάγκωμα σκορπιού κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης στις δηλώσεις του από τον Έβρο και ανέφερε πως θα ενημερωθεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Ερυθρά Ημισέληνος για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό της σορού του παιδιού στην τουρκική νησίδα και την αξιοπρεπή κηδεία του.

Οι ίδιοι οι άτυποι μετανάστες, αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ, κατά την προανάκριση υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια, όπως αναφέρεται ότι ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους, μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνοι - πιθανώς λαθροδιακινητές - τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κορυφαίους κύκλους των ελληνικών Αρχών, ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Παρατίθενται βιντεοληπτικά υλικά με τις αναρτήσεις των μεταναστών, τις παραπλανητικές αναρτήσεις σε social media με τις θέσεις τους και με την στιγμή του εντοπισμού τους από drone της ΕΛ.ΑΣ. και την επιχείρηση διάσωσής τους.

ΕΛΑΣ για Έβρο: Οι πρόσφυγες δήλωσαν πως τους μετέφεραν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Έβρος, Τουρκία, Μετανάστες, Συρία
SHARE:

24Media Network