Φίλοι Ηριάννας: Οι κοινωνικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται, το DNA δεν είναι φίλτρο καταδίκης

Φίλοι Ηριάννας: Οι κοινωνικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται, το DNA δεν είναι φίλτρο καταδίκης

"Το δικαστήριο είπε με τον πλέον εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις" τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι άνθρωποι που οργάνωσαν τις δράσεις αλληλεγγύης για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή

Πανηγυρική ήταν η χθεσινή ημέρα για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, καθώς οι δύο νέοι αθωώθηκαν ομόφωνα, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Οι δυο τους σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή για εμπλοκή στη δράση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και παρέμειναν κρατούμενοι, καθώς είχαν απορριφθεί τα αιτήματα για διακοπή της κράτησής τους.

ADVERTISING

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους παρευρισκομένους αλληλέγγυους, ενώ οι δύο νέοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών, τα στοιχεία του κατηγορητηρίου δεν ήταν ικανά να οδηγήσουν στην καταδίκη τους. Ο βασικός μάρτυρας δεν ήταν αξιόπιστος στην κατάθεσή του, "οι φιλικές σχέσεις δεν μπορούν να εκληφθούν ως ποινικώς αξιόλογες συμπεριφορές, ενώ αποτύπωμα και δείγμα DNA ήταν χαμηλής ποιότητας και άρα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας", όπως διατυπώθηκε στη σύντομη απόφαση. Ακόμη, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις.

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση, γράφοντας: "Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna".

"Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα", δήλωσε από τη δική του μεριά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, οι φίλοι της Ηριάννας που είχαν δημιουργήσει σελίδα στο Facebook για την υποστήριξή της αλλά και για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ανάρτησαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων, πως η χθεσινή δίκη είναι "μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για ζητήματα ατομικών ελευθεριών αλλά και ορθής δικαστηριακής πρακτικής".

Όπως ανακοινώνουν στη σελίδα στο Facebook "Για την Ηριάννα Β.Λ.":

Μας πήρε 13 μήνες αλλά για πρώτη φορά από τότε που φτιάξαμε τη σελίδα, θα γράψουμε κάτι ευχάριστο!

Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τη χαρά μας και τα όσα ζήσαμε.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε δημόσια και μέσα από την καρδιά μας όλους όσους στάθηκαν δίπλα στην Ηριάννα σε αυτό τον αγώνα.

Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συνηγόρους υπεράσπισης Ελένη Κοκκονούζη και Νίκο Βιτώρο (για την Ηριάννα) και Μαρίνα Δαλιάνη και Νίκο Δαμασκόπουλο (για τον Περικλή).

Κρατάμε τα σημαντικά από αυτή τη δίκη. Πέραν του προφανούς που είναι η αθώωση αυτών των 2 νέων παιδιών, η δίκη αυτή αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για ζητήματα ατομικών ελευθεριών αλλά και ορθής δικαστηριακής πρακτικής. Το δικαστήριο είπε με τον πλέον εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι ΔΕΝ ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις, οτι το DNA ΔΕΝ είναι ένα μαγικό φίλτρο που καταδικάζει όποιον τύχει και ΔΕΝ είναι αποδεκτό να μπαίνει κόσμος φυλακή χωρίς αποδείξεις.

Αυτά από μας για τώρα. Καλό βράδυ και πάλι, μέσα από την καρδιά μας σας ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ".

Η ανακοίνωση κλείνει με ένα βίντεο από τη συναυλία για την Ηριάννα που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του '17, για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηριάννα
SHARE:

24Media Network