Ενοικίαση κατοικίας: 7 συμβουλές για τους νέους φοιτητές

Ενοικίαση κατοικίας: 7 συμβουλές για τους νέους φοιτητές
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οδηγίες προς...πρωτοετείς: Τι θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές στην ενοικίαση του πρώτου φοιτητικού σας σπιτιού. Ο ενδελεχής έλεγχος, οι λεπτομέρειες στο μισθωτήριο και τα κόλπα των μεσιτών.

Από τη στιγμή που μαθαίνουν σε ποια σχολή έχουν εισαχθεί και εφόσον αυτή δεν βρίσκεται στον τόπο κατοικίας τους, οι πρωτοετείς φοιτητές κυριεύονται από το τεράστιο άγχος της ανεύρεσης στέγης. Είναι λογικό, ειδικά στην εποχή του airbnb η οποία έχει αλλάξει, προς το χειρότερο, τα δεδομένα στην αγορά.

Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται κανένας πανικός και ούτε φυσικά βιαστικές επιλογές οι οποίες, εκτός από την τσέπη, μπορεί να στοιχίσουν και στην ψυχολογία.

Το News24/7 απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Αγγελο Σκιαδά ο οποίος έδωσε επτά απλές αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές σε όσους από την Τετάρτη επιδοθούν στο … ράλι του ψαξίματος για την καλύτερη δυνατή φοιτητική στέγη.

1ον: Οι φοιτητές και οι γονείς τους δεν πρέπει να υποκύπτουν ποτέ σε εκβιασμούς και σε ψυχολογική πίεση. Παρατηρείται πολλές φορές το φαινόμενο μεσίτες να δείχνουν το ίδιο σπίτι την ίδια ώρα σε 4-5 ενδιαφερόμενους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πίεση και συχνά γίνονται λάθος επιλογές.

2ον: Πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά η κατάσταση του σπιτιού προς ενοικίαση. Κυρίως σε ότι αφορά το ηλεκτρολογικό και το υδραυλικό κομμάτι. Συχνά υπάρχουν στην αγορά σπίτια σε πολύ κακή κατάσταση. Όμως, όσο και αν έχουν δυσκολέψει πράγματα, σπίτια υπάρχουν. Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος βιασύνης. Αν δεν βρεθεί κάτι καλό την πρώτη ημέρα, το ψάξιμο συνεχίζεται τις επόμενες.

3ον: Ενα από τα πλέον βασικά κομμάτια είναι το μισθωτήριο που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ενοικιαστής, ιδίως αν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, θα πρέπει να το ελέγξει εξονυχιστικά και να ξέρει τι ακριβώς υπογράφει. Στο μισθωτήριο θα πρέπει να περάσουν-γραπτώς εννοείται-και όλες οι πιθανές υποσχέσεις του ιδιοκτήτη για τυχόν βελτιώσεις στο σπίτι.

4ον: Επειδή υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά, χρειάζεται διαπραγμάτευση και υπομονή. Πολλές φορές ζητούνται απίστευτα ποσά για σπίτια που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και η οικογένεια του φοιτητή υποκύπτει φοβούμενη την έλλειψη στέγης.

5ον: Αν ο φοιτητής προτίθεται να ζητήσει μεταγραφή-κάτι το οποίο θα μάθει σε δύο περίπου μήνες- θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μισθωτήριο τον δεσμεύει. Δεν μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα χωρίς συνέπειες.

6ον: Ως προς το airbnb, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην αγορά, ο φοιτητής δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Διέξοδος όμως υπάρχει. Ειδικά αυτοί που θα σπουδάσουν σε τουριστικές περιοχές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπογράψουν μισθωτήρια που λήγουν σε 6 ή 8 μήνες. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο παιδιά να πετιούνται στο δρόμο Ιούνιο μήνα μόλις ανοίγει για τα καλά η τουριστική σεζόν. Ποτέ υπογραφή σε μισθωτήριο που θα προβλέπει συμφωνία για λιγότερους από 12 μήνες.

7ον: Για τυχόν καταγγελίες, παράπονα ή συμβουλές αλλά ακόμα και για νομική κάλυψη, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθύνονται στην ΠΑΣΥΠΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών) είτε τηλεφωνικά (από τις 18:00 έως τις 20:30 στο 210 5231848), είτε ηλεκτρονικά στο [email protected].

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα