Φόνος Ζακ Κωστόπουλου: Τέσσερις αθώοι, ένας στο σπίτι του και ένας φυλακή

Φόνος Ζακ Κωστόπουλου: Τέσσερις αθώοι, ένας στο σπίτι του και ένας φυλακή
Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου INTIME NEWS

Η αντιφατική στάση των μελών του δικαστηρίου για την ποινική μεταχείριση των έξι κατηγορούμενων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και η κίνηση των αστυνομικών που αμαύρωσε την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Ένα έγκλημα με μισή τιμωρία για έναν θάνατο που συγκλόνισε όσο λίγους, εξαιτίας της σε πρώτο πλάνο αγριότητας των δραστών. Η ελληνική Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια μετά τον βίαιο χαμό του Ζακ Κωστόπουλου “μίλησε”, προκαλώντας την αγανάκτηση της οικογένειας του 33χρονου, της Μάγδας Φύσσα αλλά και όσων βρέθηκαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όταν η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κήρυξε τη λήξη της ακροαματικής διαδικασία, μόνο ο μεσίτης βρέθηκε να οδηγείται με χειροπέδες στη φυλακή. Ο ίδιος μαζί με τον 77χρονο κοσμηματοπώλη ήταν οι μόνοι από τους συνολικά έξι κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Ωστόσο, ο κοσμηματοπώλης, στο κατάστημα του οποίου βρέθηκε επί της οδού Γλάδστωνος ο Ζακ Κωστόπουλος το Σεπτέμβριο του 2018, λόγω της προχωρημένης ηλικίας και των ζητημάτων υγείας, εμπίπτει στις προϋποθέσεις του νόμου για κατ’οίκον έκτιση της ποινής του.

Το δικαστήριο όχι μόνο απέρριψε συλλήβδην το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά δεν μπόρεσε καν να ευθυγραμμιστεί σε μία ομόφωνη απόφαση για κανέναν από τους κατηγορούμενους, ούτε για τους καταδικασθέντες αλλά ούτε και για τους αθωωθέντες.

Ως προς τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, τακτικοί δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (5-2) την καταδίκη τους για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία. Δυο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αδίκημα ουσιωδώς ελαφρύτερο. Αντιστοίχως, το δικαστήριο αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς και πάλι κατά πλειοψηφία. Τέσσερα μέλη δεν είδαν καμία αξιόποινη πράξη στο τρόπο που οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ζακ Κωστόπουλο, ενώ τρία -η πρόεδρος της έδρας και δύο ένορκοι- έκριναν που ευθύνονται ποινικά και θα έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Παρά τις διακυμάνσεις ως προς την ποινική μεταχείριση των έξι κατηγορούμενων, υπήρξε σύμπνοια ως προς τις υπόλοιπες αποφάσεις. Ομόφωνα το δικαστήριο δεν χορήγησε κανένα ελαφρυντικό, ομόφωνα επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στους καταδικασθέντες (με τον εισαγγελέα νωρίτερα να ζητά 8 έτη), ομόφωνα αρνήθηκε να χορηγήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής έως το εφετείο, στέλνοντας τον μεσίτη στη φυλακή και τον κοσμηματοπώλη στο σπίτι του, να εκτίσει εκεί την ποινή του λόγω γήρατος.

Ούτε όμως αυτή η αντιφατική στάση των μελών του δικαστηρίου, στάθηκε ικανή να αμαυρώσει την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Αυτό έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής.

Ήταν η στιγμή που αστυνομικοί βρέθηκαν να σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τη Μάγδα Φύσσα, όταν εκείνη ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με το συνδικαλιστή της αστυνομίας, Σταύρο Μαυροειδάκο, που απομακρύνθηκε τάχιστα. “Ντροπή! Ξεφτίλες!“, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα όταν είδαν τη συμπεριφορά κατά της μητέρας του Παύλου Φύσσα. “Μπράβο παιδιά. Τα καταφέρατε για άλλη μια φορά. Πόσο ξεφτίλες μπορείτε να γίνετε για 600 ευρώ; Πόσο ξεφτίλες; Ντροπή σας. Από φονιάδες μέχρι ξεφτιλισμένοι”, φώναξε η Μάγδα Φύσσα κατά των αστυνομικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα