Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη από 382 πυροσβέστες - Οριοθετημένη αλλά επικίνδυνη η πυρκαγιά

Ολονύχτια μάχη από τους πυροσβέστες να μην ξεσπάσουν νέα μέτωπα
Ολονύχτια μάχη από τους πυροσβέστες να μην ξεσπάσουν νέα μέτωπα EUROKINISSI

Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων και αυτή η βραδιά. Πεζοπόρα τμήματα, γκρέιντερ και μπουλντόζες δημιουργούν ζώνες προστασίας των οικισμών. Ενδείξεις για εμπρησμό.

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα περιμένει τους πυροσβέστες και τα πεζοπόρα τμήματα ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που από τη μια πλευρά είναι πλέον οριοθετημένη, από την άλλη όμως παραμένει ακόμη άκρως επικίνδυνη.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τρεις κάτοικοι της περιοχής των οποίων το άλλοθι εξετάζεται. Οι ανακριτικές Αρχές, όπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ, έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό, ωστόσο για την ώρα μιλάνε μόνο για κάποιες ενδείξεις.

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Το κύριο μέλημα των αξιωματικών της πυροσβεστικής είναι να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση. Ειδικότερα στη δασική φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν απόψε 382 πυροσβέστες, 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 Α/Φ και 11 Ε/Π.

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια EUROKINISSI

Επίσης, συνέδραμαν σήμερα 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά Ε/Π: 2 Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, γκρέιντερ και μπουλντόζες δημιουργούν όλο το βράδυ αντιπυρικές ζώνες.

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια EUROKINISSI

Στάχτη 22,680 στρέμματα

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, με την τελική καμένη έκταση να είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την παραπάνω έκταση τουλάχιστον τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος, ενώ δεκάδες ζωα κάηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Μέσα σε 24ωρες 39 νέες δασικές πυρκαγιές

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια EUROKINISSI

Από τις 19:00 χθες το απόγευμα ως τις 19:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 Α/Φ και 13 Ε/Π, καθώς και 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης επιχείρησαν 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Έκκληση της ΠΥ στους πολίτες

Νέα έκκληση απηύθυνε η ΠΥ στους πολίτες:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια EUROKINISSI

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εύβοια, Φωτιά Εύβοια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συγκλονίζει ο εγκαυματίας πυροσβέστης στην Εύβοια: Μας είχε περικυκλώσει η φωτιά

Φωτιά στην Εύβοια: Κρανίου τόπος το πανέμορφο πευκοδάσος - Στάχτη και αποκαΐδια 23.000 στρέμματα

Φωτιά στην Εύβοια: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες - Στο μέτωπο και τρία ευρωπαϊκά αεροσκάφη

Φωτιά στην Εύβοια: Περιορίστηκε σε χαράδρα το μέτωπο - Στη "μάχη" τα εναέρια μέσα

SHARE: