Πέντε μήνες χωρίς ενημέρωση

Πέντε μήνες χωρίς ενημέρωση
EPA/YANNIS KOLESIDIS EPA

Ο τακτικός ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία, απορρίπτει τα αιτήματα των πολιτικώς εναγόντων, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν γνώση της δικογραφίας. Την ίδια ώρα, αίτημα να αναλάβει εφέτης ανακριτής την έρευνα, έχει καταθέσει η Βαρβάρα Βουκάκη, που έχασε την οικογένειά της πριν από ένα χρόνο.

Περισσότεροι από εκατό νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Συγγενείς που περιμένουν υπομονετικά να μάθουν τί έχει συμβεί στην ποινική διερεύνηση μίας από τις σημαντικότερες υποθέσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες από την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 20 προσώπων, τον περασμένο Μάρτιο, δεν έχουν ενημέρωση.

Τραγική φιγούρα η Βαρβάρα Βουκάκη χήρα του αδικοχαμένου Γρηγόρη Φύτρου, που μαζί με τα δύο παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους στη φονικότερη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Η ίδια, μέσω του συνηγόρου της, Β. Καπερνάρου, παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα ήδη από τo στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διεκδικώντας να εντοπιστούν και να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους φορείς που με ενέργειες ή παραλείψεις τους συνέβαλαν στο θάνατο της οικογένειά της.

Εσωτερικό καμένου σπιτιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Eurokinissi

Ο 6ος τακτικός ανακριτής που σήμερα χειρίζεται την υπόθεση λόγω της σπουδαιότητάς της, έχει απορρίψει ήδη δύο αιτήματά της για να της γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας, ισχυριζόμενος ότι το αίτημα είναι «πρώιμα ασκηθέν». Όπως προκύπτει από την απορριπτική διάταξη του δικαστικού λειτουργού, ο ίδιος εξακολουθεί να μελετά τα έγγραφα ενώ, όπως αναφέρει, έχει ξεκινήσει το ανακριτικό του έργο λαμβάνοντας καταθέσεις μαρτύρων, στους οποίους πάντως φαίνεται πως δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι συγγενείς τους, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι σήμερα η Βαρβάρα Βουκάκη και άλλοι συγγενείς δεν έχουν λάβει κλήση για να καταθέσουν.

Μάτι, δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά Eurokinissi

Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απάντησή του ανακριτή στην από 1 Ιουλίου 2019 αίτηση: «Η ποινική δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο μαρτυρικών καταθέσεων, συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και άλλων ανακριτικών πράξεων. Ωστόσο από την μέχρι τώρα ανάκριση δεν έχει κληθεί κανένας από τους κατηγορούμενους της δικογραφίας. Συνεπώς και σύμφωνα με τα προαναφερόμενα έπεται ότι το κρινόμενο αίτημα της παριστάμενης στην παραπάνω δικογραφία Βαρβάρας Βουκάκη, πρέπει να απορριφθεί ως πρώιμα ασκηθέν». Μάλιστα, τους παραπέμπει να προσφύγουν στο Συμβουλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Αίτημα για σύγκληση Ολομέλειας Εφετών

Την ίδια ώρα, στα χέρια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας βρίσκεται από τις αρχές τους μήνα η αίτηση με την οποία ζητείται η δικογραφία για την πυρκαγιά της Αν. Αττικής με τους 102 νεκρούς, να χρεωθεί σε εφέτη ανακριτή. Μεταξύ άλλων, η Βαρβάρα Βουκάκη επισημαίνει πως η σπουδαιότητα αυτής της υπόθεση θα πρέπει να οδηγήσει στη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών.

Το κατεστραμμένο από την φωτιά Μάτι Eurokinissi

«Είναι παράδοξο, ένα ολόκληρο έτος μετά την τραγική καταστροφή της οικογένειας μου και το θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας να μην έχει καταστεί εφικτό, για λόγους που δεν αφορούν την πολιτική αγωγή, να λάβω αντίγραφο της ποινικής δικογραφίας. Επιπλέον η χρονική κωλυσιεργία της υπόθεσης με υποβάλει σε βασιμότητα της υποψίες, φόβους και ανησυχίες για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία αριθμοί χιλιάδες σελίδες, είναι πολυπαραγοντική, Έχουν ανακύψει νομικά ζητήματα, αφορά 102 μικρούς, άγνωστο αριθμό εγκληματιών, άγνωστο αριθμό νοικοκυριών που έχουν υποστεί λύκε ζημιές και άγνωστο αριθμό συγγενών πυρόπληκτων. Ταυτοχρόνως εμπλέκονται κρατική λειτουργεί ως κατηγορούμενοι και υπουργοί ως μηνυόμενοι. Αποτελεί δικογραφία την οποία χειρίστηκαν προανακριτικός, τρεις εισαγγελείς πρωτοδικών, τρεις υπηρεσίες που λειτούργησαν ως προανακριτικές αρχές, ενώ έχει λάβει γνώση το χειρισμό της δικογραφίας και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Τα γεγονότα και οι εγκληματικές ενέργειες που περιγράφονται στην δικογραφία, απασχόλησαν την Βουλή των ελλήνων και έλαβαν εκτενή δημοσιότητα στο εγχώριο Και διεθνή τύπο. Αποτελεί αναμφισβήτητα, ποινική δικογραφία επί της οποίας ερευνώνται εγκληματικές ενέργειες εξαιρετική σημασίας» καταγράφεται στη σχετική αίτηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα