Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης των δύο εγκλωβισμένων

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης των δύο εγκλωβισμένων
kerkyrasimera.gr

Δυο άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο όπου ξέσπασε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά της Ηγουμενίτσας προς Ιταλία. Αναφορές και για αγνοούμενους. Στο λιμάνι της Κέρκυρας μεταφέρονται επιβάτες.

Δυο άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο Euroferry Olympia όπου εκδηλώθηκε φωτιά  τα ξημερώματα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο, επιχειρούν τρία ελικόπτερα και γίνονται προσπάθειες για απεγκλωβισμό δύο ατόμων, από το φλεγόμενο πλοίο.

Πρόκειται για δυο οδηγούς, βουλγαρικής υπηκοότητας, που εγλωβίστηκαν στο γκαράζ και ο ένας εκ των δύο επικοινώνησε με τις αρχές.

Πληροφορίες που κάνουν λόγο για αγνοούμενους δεν επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται απο το Λιμενικό και αναμένεται να γίνει η πλήρης καταγραφή των επιβαινόντων μόλις αποβιβαστούν όλοι στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Στο πλοίο, στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα ενώ μετέφερε 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά. Από τους επιβαίνοντες  21 είναι Έλληνες (14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα).

Οι  πρώτοι έφτασαν με ιταλικό σκάφος στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπως φάινεται και στις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

 Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε νωρίτερα με σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι και απο εκεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Αμέσως μετά την αποβίβαση των υπολοίπων, άλλα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το ένα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου που μίλησε στην ΕΡΤ, η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πιθανή μεταφορά κι ενός βρέφους 2 μηνών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τραυματίας που έφτασε με σκάφος του λιμενικού στην Κέρκυρα μεταφέρεται σε ασθενοφόρο. INTIME

 

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα.

Στην περιοχή μεταβαίνει Πυροσβεστική. Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταβαίνουν με ιδιωτικό ρυμουλκό 7 πυροσβέστες, καθώς και από το λιμάνι Κέρκυρας με οχηματαγωγό 7 πυροσβέτες με 2 οχήματα, ενώ σπεύδει πυροσβεστικό πλοιάριο από το λιάνι τη Πάτρας με 11 πυροσβέστες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (18/02) στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, υπό σημαία Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι .

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Επιβάτης που βρισκόταν στο πλοίο, περιέγραψε τις δύσκολες ώρες που έζησε, αναφέροντας: «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ».

Ο Λάκης Χαλκιάς επιβάτης του πλοίου περιέγραψε στην ΕΡΤ τον πανικό που επικράτησε με το πλήρωμα να ξυπνά τους επιβάτες στις καμπίνες τους ενημερώνοντάς τους για φωτιά.

“Βγήκαμε στο κατάστρωμα και είδαμε τους πυκνούς καπνούς, η κατάσταση ήταν αποπνικτική”. Σε κάποια φάση μας έβαλαν στις λέμβους” είπε.

Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν είπε επιβάτης μιλώνστας στον ΣΚΑΙ.

Ο Δημήτρης Κοσκινάς κάτοικος της Κέρκυρας περιέγραψε στον ΣΚΑΙ πως μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μια μεγάλη περιοχή της Αλβανίας και την Κέρκυρα ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.

ΠΝΟ: “Να χυθεί άπλετο φως”

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

   Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

   Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα