Φωτιά στα Βίλια: Για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες – Στάχτη περίπου 50.000 στρέμματα δάσους

Φωτιά στα Βίλια: Για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες – Στάχτη περίπου 50.000 στρέμματα δάσους
Μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βίλια δίνουν τα εναέρια μέσα Eurokinissi

Παραμένει το μέτωπο της φωτιάς με διάσπαρτες καύσεις και όχι με ενιαίο μέτωπο με κατεύθυνση προς Μάνδρα, σαρώνοντας το πυκνό πευκοδάσος στο Όρος Πατέρα. Οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο Παλαιοχώρι όπου οι περισσότερες μικροεστίες είναι έξω από τον οικισμό που δεν κινδυνεύει άμεσα. Περισσότερα από 43.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στα Βίλια και 7.000 στρέμματα στην Λαυρεωτική. Ζημιές σε σπίτια στον Άγιο Γεώργιο.

Για τρίτη ημέρα σήμερα παραμένει σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στα Βίλια που ισοπεδώνει το τελευταίο πυκνό πευκοδάσος και πνεύμονα της Αττικής… με ανυπολόγιστες συνέπειες για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Τη νύχτα και τα ξημερώματα αρκετοί οικισμοί λαχτάρισαν όπως στον Άγιο Γεώργιο και στον Προφήτη Ηλία με τις επίγειες δυνάμεις να μετακινούνται συνεχώς ανάλογα με την καταστροφική πορεία που έπαιρνε η φωτιά.

Το πρωί όπως κάθε πρωί βρίσκει το μέτωπο σχεδόν καθηλωμένο, μόνο με διάσπαρτες καύσεις και καπνούς. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής όμως, ακόμα και το χρώμα του καπνού δείχνει ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και έχει καεί μέχρι και το πούσι, έχει «δουλέψει» η φωτιά ακόμα και στο έδαφος με καταστροφική επιμονή, ενώ αργότερα το πρωί αναμένονται αναζωπυρώσεις με την πτώση της υγρασίας και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πλέον επικίνδυνο κομμάτι αυτή την χρονική στιγμή είναι στην πλευρά του μετώπου προς το Παλαιοχώρι, όπου ουσιαστικά οι διάσπαρτες καύσεις βρίσκονται έξω από τον οικισμό και εκεί έχουν γίνει οι περισσότερες εγκαταστάσεις των επίγειων δυνάμεων για να αποτρέψουν την πορεία της φωτιάς που έχει πάρει και μία νοητή κατεύθυνση προς Μάνδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη και αργότερα αναμένονται και νέες ενισχύσεις των εναέριων μέσων.

Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin-Cyclon”) στην Μάνδρα και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λαυρεωτική – Μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται

Οριοθετημένη παραμένει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Λαυρεωτική, που αρχικά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια και σε πευκόφυτη έκταση εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι, ωστόσο υπάρχουν μικρές διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου και συχνά ξεσπούν μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ εισχώρησε και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εξαιτίας της φωτιάς, δόθηκε εντολή χθες για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στην Λαυρεωτική: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Λαυρίου και στην Λ. Καμαρίζης (πλησίον του Ιερού Ναού Αγία Ειρήνη) προς τον οικισμό Συντερίνα, στην Λ. Λαυρίου και στην Παλαιά Λ. Λαυρίου, στην Λ. Πλάκας, στη θέση Τογάνι προς Συντερίνα-Μεγάλα Πεύκα. Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Παλαιά Λ. Κερατέας-Λαυρίου από την Γέφυρα Αδάμ, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από τις εργατικές κατοικίες προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο και στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από την Συντερίνα προς τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Δείτε τη δορυφορική απεικόνιση των πυρκαγιών σε Βίλια και Κερατέα χθες, Τρίτη:

 

Περίπου 50.000 στρέμματα, οι πρώτες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων σε Κερατέα και Βίλια

Σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το Meteo.gr. Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στους Αντιφίλιππους Καβάλας

Η φωτιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Αντιφίλιπποι του δήμου Παγγαίου τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Νέα σύλληψη και πρόστιμα για εμπρησμούς

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατόπιν συνεργασίας των ανακριτικών υπαλλήλων της Π.Υ. Αργοστολίου με υπαλλήλους των Α.Τ. και Τ.Α. Αργοστολίου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στην περιοχή Δεμουτσαντάτα Κεφαλληνίας.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για καύση ξηρών χόρτων στον οικισμό Άρατο του δήμου Αρριανών Κομοτηνής, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε επίσης σε άνδρα για απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε πρανές της επαρχιακής οδού Γερακινής-Σιθωνίας του δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Πολυγύρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα