Φωτιά στην Κινέτα: Ολοκληρωτική καταστροφή – Εκκενώθηκε ξενοδοχείο

Φωτιά στην Κινέτα: Ολοκληρωτική καταστροφή – Εκκενώθηκε ξενοδοχείο
Πυρκαγιά στην περιοχή της Κινέτας Eurokinissi

Στάχτη έγιναν δεκάδες σπίτια στους οικισμούς Γαλήνη, Μαρούλα, Πανόραμα 2 και Πανόραμα 3 από την φωτιά στην Κινέτα. Οι ισχυρότατοι άνεμοι και η τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης

Απόλυτη καταστροφή και παντελώς ανεξέλεγκτη η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κινέτας από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε τέσσερις οικισμούς της Βόρειας Κινέτας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η ήδη η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινείται ανεξέλεγκτα προς την παραλία. Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα διυλιστήρια. Το News 24/7 είναι σε συνεχή ενημέρωση όπως και το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Κάτοικος της Γαλήνης κάλεσε την Πυροσβεστική για βοήθεια αλλά τελικά κατάφερε και απεγκλωβίστηκε μόνος του ενώ δόθηκε εντολής εκκένωσης και του ξενοδοχείου προς την πλευρά της παραλίας. Η πλειονότητα των κατοίκων φαίνεται πως έχουν απομακρυνθεί ωστόσο αρκετοί έχουν παραμείνει στο σημείο γι αυτό και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ζητούν από τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες να καλέσουν το 199 για να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια και να μην ρισκάρουν παραμένοντας στις οικίες τους.

Οι ισχυρότατοι άνεμοι και η τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης από την Πυροσβεστική, ενώ αναμένονται και άλλες ενισχύσεις από την επαρχία.

Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ με τις ενισχύσεις που έφτασα στο σημείο συνολικά πλέον επιχειρούν 110 πυροσβέστες, με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Προς περαιτέρω ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Δυστυχώς, τα βασικά στοιχεία που καθιστούν πολύ δύσκολη την κατάσταση, είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι, το γεγονός ότι οι ενισχύσεις από επαρχία έρχονται από πολύ μακριά και θα αργήσουν να φτάσουν αφού οι γειτονικές περιοχές έχουν καθηλωμένες δυνάμεις εξαιτίας του ότι βρίσκονται επίσης σε κατάσταση υψηλού κινδύνου και ό,τι η ένταση των ανέμων δεν προβλέπεται να πέσει πριν τις 6 το απόγευμα, με την φωτιά να βρίσκεται ήδη εντός των οικισμών της Βόρειας Κινέττας.

Λόγω της πολύ χαμηλής ορατότητας στο σημείο και του κινδύνου από την πυρκαγιά διεκόπη εντελώς η κυκλοφορία των οχημάτων και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 39 χλμ. έως το 57 χλμ. Ουρές χιλιομέτρων εντοπίζονται στα σημεία που διακόπτεται η κυκλοφορία και προσπάθεια να απορροφηθεί η κίνηση με αναστροφή στους κόμβους της Παλαιάς Εθνικής. Έκκληση από τις Αρχές να μην κλείνουν οι οδηγοί τις λωρίδες εκτάκτου ανάγκης γιατί εγκλωβίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα