Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: 80 καμένα σπίτια – Στάχτη πάνω από 30.000 στρέματα δάσους

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: 80 καμένα σπίτια – Στάχτη πάνω από 30.000 στρέματα δάσους
AP

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, καμένα σπίτια, κτήματα και επιχειρήσεις - Τίποτα δεν γλύτωσε από την πύρινη λαίλαπα που σάρωνε για ώρες τη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες τις Αδάμες και το Κρυονέρι. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, Τετάρτη, από τη μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (3/8) και μαινόταν ανεξέλεγκτη όλη τη νύχτα. Η ατμόσφαιρα είναι από το πρωί αποπνικτική, ο καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή και ο μοναδικός ήχος που ακούγεται είναι αυτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν μετά από τιτάνιες προσπάθειες να θέσουν το πύρινο μέτωπο σε ύφεση, ενώ ο συντονισμός των αρμόδιων αρχών απέτρεψε τα χειρότερα και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο τα πρώτα στοχειία για τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που έδωσε καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας είναι αποκαρδιωτικά.

«Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι τώρα αποκολογισμός μιλά για τουλάχιστον 80 κατεστραμμένες κατοικίες από την καταστροφική πυρκαγιά. Από την μανία της πυρκαγιάς δε γλύτωσε ούτε η κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης, με δέντρα να καίγονται και μαγαζιά να γίνονται στάχτη. Καταστροφές υπέστη και το δημοτικό σχολείο της Βαρυμπόμπης

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου Eurokinissi

 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Όπως είπε ο καθηγητής «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα».

Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.  Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καύσωνας και η σχέση του με τις φωτιές

«Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε για δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με ένα κοινό αίτιο: το γεγονός ότι έχουμε ακραίες θερμοκρασίες. Έχουμε μηδενική υγρασία, ούτε στο έδαφος, στα φυτά είτε στον αέρα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές αυτοανάφλεξη. Από μόνα τους, δηλαδή, κάποια στοιχεία λόγω πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που υπάρχουν στο περιβάλλον», δήλωσε σχετικά με το το τι προκαλεί τις φωτιές σ’ όλη τη χώρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι περιβάλλον ζούμε. «Πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι γίνεται στον κόσμο μας και στη συνέχεια να μπούμε σε μια νέα διαδικασία λήψης μέτρων όχι μόνο από πυρκαγιές αλλά για όλα τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα».

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόπη, επόμενη ημέρα, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι συνέπειες

Απαντώντας στο πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο επιστήμονας ανέφερε ότι τις πρώτες συνέπειες τις βλέπουμε ήδη σε όλο το Λεκανοπέδιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτή η πυρκαγιά που αναπτύχθηκε. Είχαμε πρόπερσι την πυρκαγιά στην Κινέτα, την καταστροφή των Γερανίων. Εκεί ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες. Η Αττική έχει 3 – 4 πνεύμονες από τους οποίους αναπνέει και συνέχεια βλέπουμε ότι κάθε ένας πνεύμονας καταστρέφεται. Αυτή η πυρκαγιά έγινε σε ένα κομβικό σημείο. Είναι ουσιαστικά ο “πνεύμονας” της Αθήνας, γιατί δεξιά και αριστερά είναι η Πάρνηθα και η Πεντέλη, όπου οι βόρειοι άνεμοι από εκεί έρχονται προς το λεκανοπέδιο. Χωρίς την ύπαρξη του δάσους και με την παρουσία της καμένης ύλης, η οποία είναι πολύ επιβλαβής, καταλαβαίνετε τι συνθήκες δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή».

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου Thanassis Stavrakis/ASSOCIATED PRESS

“Από τη μία δεν θες να αφήσεις το σπίτι σου, από την άλλη σου φωνάζουν τρέξε να σωθείς”

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα. Στην οδό Ιτέας και Χαλκίδος η Ελισάβετ Μουρατίδου μαζί με την οικογένεια της επέστρεψαν στο σπίτι τους. Εκεί τους περίμενε ο Τζάκο ο σκύλος τους. Το κτήμα και σπίτι πίσω από το δικό τους καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά το δικό τους σώθηκε.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου Eurokinissi

 

«Μόλις είχαμε ποτίσει και είχαμε κάτσει να φάμε και ξαφνικά ακούμε δύο εκρήξεις δυνατές, βγήκαμε έξω και βλέπουμε όλη την πίσω πλευρά να καίγεται και τελευταία στιγμή μάς φώναζαν, φύγετε τώρα. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα. Τρέχοντας φεύγαμε, προσπαθούσαμε να βάλουμε το σκυλί στο αμάξι, να ελευθερώσουμε τα ζώα από πίσω, τα οποία όπως είδαμε, είναι τα περισσότερα ζωντανά και μας περίμεναν το πρωί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκείνη και η οικογένεια της βρίσκονταν σε πανικό και δεν ήξεραν τι να κάνουν. «Από τη μία δεν θες να αφήσεις το σπίτι σου, από την άλλη σου φωνάζουν τρέξε να σωθείς», εξηγεί. Κατά μήκος του δρόμου της οδού Ερυθραίας ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα και ο κ. Σπύρος επέστρεψε στην κατοικία του βρίσκοντας την χελώνα που τον επισκεπτόταν κάθε χρόνο καμένη. Καμένος όμως ήταν και ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας τους

«Υπάρχουν εξωτερικές φθορές στο σπίτι, στα 150 μέτρα όταν είδα τη φωτιά πήρα το αυτοκίνητο κι έφυγα», λέει.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου Thanassis Stavrakis/ASSOCIATED PRESS

Στην οδό Πεύκων ο διευθυντής των Μοντεσσοριανων σχολείων Θανάσης Ζαχόπουλος, παρατηρεί της ζημιές που έχει υποστεί το σχολείο. «Η Βαρυμπόμπη έχει πληγεί πάρα πολύ, τα Μοντεσσοριανά σχολεία δεν έχουν πρόβλημα μόνο στην αυλή υπήρξαν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς τα κτίρια δεν έχουν πρόβλημα. Πέρασε η φωτιά έκαψε τα ξερόχορτα. Νομίζω ότι θα επανέλθει η Βαρυμπόμπη. Μας βοήθησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος. Ούτε η κατασκήνωση είχε πρόβλημα. Εκκενώθηκε άμεσα. Οφείλω να πω ότι κι ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος ήταν συνεχώς εδώ», επισημαίνει.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου ASSOCIATED PRESS/Thanassis Stavrakis

Στην οδό Αγίας Τριάδος τα καμένα αυτοκίνητα και τα κλαδιά των δέντρων είναι πολλά, ενώ στην οδό Αγίου Αντωνίου ένα ζευγάρι καθαρίζει την αυλή του σπιτιού τους που έχουν υποστεί φθορές.

Αδέσποτα τρομαγμένα σκυλιά τριγυρνούσαν στο δρόμο διψασμένα και ταλαιπωρημένα αναζητώντας καταφύγιο.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου Thanassis Stavrakis/ASSOCIATED PRESS

Ο εθελοντής στην Alma Libre Αλέξης Ματζώρης, βρέθηκε από χθες στο πεδίο αναζητώντας τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια.

«Είμαστε εδώ μισή ώρα, έχουμε έρθει στην πλατεία Βαρυμπόμπης να ψάξουμε για τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια. Έχουμε εντοπίσει ήδη δυο, τα έχουμε μαζέψει, το ένα έχει ήδη διακομιστεί σε κτηνίατρο, το άλλο θα διακομισθεί το συντομότερο. Η κατάσταση είναι τραγική, κάνουμε ο, τι μπορούμε. Βρήκαμε ήδη ένα μωρό γατάκι με εγκαύματα και μας έδωσαν πληροφορίες πιο πριν για ένα ενήλικο το οποίο ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και το μαζέψαμε. Χθες η πρόσβαση ήταν δυσχερέστερη. Καταφέραμε και βγάλαμε γατάκια από σπίτια που ήταν υπό εκκένωση και δεν μπορούσαν να τα πιάσουν οι ιδιοκτήτες τους γιατί ήταν τρομαγμένα και κρύβονταν» αναφέρει.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου ASSOCIATED PRESS/Thanassis Stavrakis

Καλύτερη εικόνα στο πύρινο μέτωπο

Αυτήν την ώρα η εικόνα από το πύρινο μέτωπο ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερη. Το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί σε ένα, ενω τα υπόλοιπα τρία παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Ωστόσο παραμένουν ενεργές διάσπαρτες εστίες σε τρία σημεία: ένα μέσα στον αστικό ιστό της Βαρυμπόμπης προς τους Θρακομακεδονες, ένα στο Κρυονέρι και ένα στη Βαρυμπόμπη, περίπου στα 300 μέτρα από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα