Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 αξιωματούχων

Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 αξιωματούχων
Φωτιά στο Μάτι (φωοτγραφία αρχείου) Eurokinissi

Στην πρότασή του, που αριθμεί 680 σελίδες, ο εισαγγελέας αναφέρει εκτενώς τους λόγους που τον οδήγησαν να εισηγηθεί την παραπομπή σε δίκη για 27 αξιωματούχους

Παραπομπή σε δίκη για 27 αξιωματούχους που εμπλέκονται στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εξαιτίας της οποία έφυγαν από τη ζωή 102 συνάνθρωποι μας, προτείνει ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης προς το δικαστικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ογκωδέστατη πρότασης του που αριθμεί 680 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει εκτενώς τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίμαχη εισήγηση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

  • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
  • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
  • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
  • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
  • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
  • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
  • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
  • Ανετοιμότητα
  • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
  • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Παράλληλα, τονίζει ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στους κατηγορούμενους θα πρέπει να είναι πλημμεληματικής φύσης, δηλαδή ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Μάλιστα, αναφέρεται σε «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Το εισαγγελικό σκεπτικό

«Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)» αναφέρει ο εισαγγελέας. Τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο συμβούλιο το οποίο και θα αποφανθεί για το ποιοί θα καθίσουν στο εδώλιο για την υπόθεση.

Δούρου: Στην διάθεση της Δικαιοσύνης

Σε δήλωση προχώρησε ο συνήγορος της Ρένας Δούρου, Θ. Σχινάς, σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 αξιωματούχων.

“Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί”, αναφέρει ο κ. Σχινάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα