Φωτιά στο Μάτι: Ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής

Φωτιά στο Μάτι: Ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής
Φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Το δικαστικό συμβούλιο ομόφωνα έκρινε ότι για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης, για τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 13 κατηγορούμενοι για τη φοβικές πυρκαγιές στο Μάτι, στους οποίους έχουν αποδοθεί πλημμεληματικές πράξεις, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Η δικογραφία επιστρέφει πίσω στην ανάκριση για πέντε πρόσωπα προκειμένου να ερευνηθούν κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος τους.

Με το υπ’ αριθμ. 1368/22 βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο ομόφωνα έκρινε ότι για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης. Για το σκέλος αυτό μάλιστα, η έρευνα θα συνεχιστεί από τον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές βασίστηκαν στα ηχητικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνοντας στη δικογραφία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Πλέον η δικογραφία επιστρέφει για αυτά τα πέντε πρόσωπα στον ανακριτή Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει από την Εισαγγελία την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος των πέντε κατηγορούμενων. Στη συνέχεια, αναμένεται να τους κλείσει προς απολογία.

Παράλληλα, το συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι θα πρέπει να απαλλαγούν 10 κατηγορούμενοι από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους, αποφασίζοντας ότι θα παραπεμφθούν σε δίκη 13 άτομα για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση ζητούσε την παραπομπή 27 κατηγορουμένους σε δίκη μόνο για πλημμεληματικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα. Κι αυτό γιατί όπως ανέφερε, ήταν ήταν οι «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα» με τους 103 νεκρούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα