Φωτιά στο Σουφλί: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Φωτιά στο Σουφλί: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα
Εναέρια μέσα σε επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς EUROKINISSI

Αγώνας δρόμου για να οριοθετηθεί η φωτιά στη Λύρα Σουφλίου και να μην περάσουν οι φλόγες εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σηκώθηκαν 7 πτητικά μέσα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (21/07) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, χθες το βράδυ η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Σήμερα, Παρασκευή (22/07), με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σηκώθηκαν 7 εναέρια μέσα, τα οποία έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει στο δάσος. Συγκεκριμένα, στην κατάσβεσή της επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Επίσης, από το πρωί, στρατός, δήμος και κάτοικοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού, απόφαση που πάρθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συντονιστικού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, από τις 3:00 τα ξημερώματα το χωριό Δαδιά δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Ηλεία: Οριοθετημένες οι φωτιές σε Τραγανό και Βάρδα – Καλύτερη η εικόνα στα Άγναντα

Οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις απογευματινές ώρες σε δασικές εκτάσεις, στο Τραγανό και στην Βάρδα της Ηλείας, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η τρίτη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ίδια περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα στα Άγναντα του δήμου Ήλιδας, παρουσιάζει, σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα.

Και στις τρεις περιοχές εξακολουθούν να επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από περίπου 180 πυροσβέστες με περισσότερα από 60 οχήματα, προκειμένου να θέσουν τις φωτιές υπό πλήρη έλεγχο και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα