Έβρος: Στο έλεος της φωτιάς για 15η μέρα – Δεν ήταν αναζωπύρωση η εστία στη Λευκίμμη

Έβρος: Στο έλεος της φωτιάς για 15η μέρα – Δεν ήταν αναζωπύρωση η εστία στη Λευκίμμη
Φωτιά στον Έβρο Eurokinissi

Για 15η συνεχόμενη ημέρα δίνεται μεγάλη μάχη στο πύρινο μέτωπο του Έβρου. Περιορίστηκε η δυναμική του μετώπου στη Λευκίμμη, το οποίο δεν προέκυψε από αναζωπύρωση αλλά ήταν νέα εστία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο, ένα μέτωπο που κατακαίει τεράστιες δασικές εκτάσεις για 15η συνεχόμενη ημέρα.

Μεγάλος “εχθρός” παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Πυροσβεστών.

Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (02/09) εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Λευκίμμης να εκκενώσουν τον οικισμό και να μετακινηθούν προς Τυχερό. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε από την πορεία της φωτιάς, καθώς φαινόταν να πλησιάζει απειλητικά το στρατόπεδο του Προβατώνα, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Το βράδυ του Σαββάτου πάντως η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς με την μείωση της έντασης των ανέμων, περιορίστηκε η δυναμική του μετώπου.

Στην Πυροσβεστική πάντως επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς αυτή η νέα εστία δεν θεωρείται αναζωπύρωση, είναι νέα και μάλιστα περίπου 25 χλμ. μακριά από το σημείο που είχαν επικεντρωθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα δυτικά της Δαδιάς που μάλιστα είχε αρχίσει να εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου συνέδραμαν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 42 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 75 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Τρία τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Τρία είναι τα βασικά μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά και Δαδιά.

Ο καπνός στην περιοχή είναι αρκετός με τον αέρα να τον σπρώχνει προς οικισμούς.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

Φωτιές: Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο την Κυριακή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επιπλέον σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα