Φωτιές και μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο. 5 προσαγωγές

Φωτιές και μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο. 5 προσαγωγές

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Κλειστή παρέμεινε για ώρες η οδός Πανεπιστημίου. Μολότοφ έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου, επί της Στουρνάρη. Bίντεο από τα επεισόδια. Κάηκαν δύο ΙΧ (Vids)

Ένταση, πύρινα οδοφράγματα και οδομαχίες επικράτησαν μετά τις 20.00 γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ κλειστή παρέμεινε η οδός Πατησίων και στα δύο ρεύματα. Η ένταση και τα επεισόδια εκτονώθηκαν σταδιακά, καθώς οι αντιεξουσιαστές υποχώρησαν προς την πλατεία Εξαρχείων.

Οι οδομαχίες ξεκίνησαν μετά το τέλος συγκέντρωσης 500 περίπου αλληλέγγυων των κρατουμένων απεργών πείνας στα Προπύλαια στις 18.30 το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά, στη συνέχεια ωστόσο ομάδα 100-150 περίπου αντιεξουσιαστών έκαναν συνεχή ρίψη μολότοφ κατά των διμοιριών των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δύο ΙΧ, ενώ με κάδους που καίγονται, έστησαν πύρινα οδοφράγματα στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τοσίτσα. Ορισμένοι νεαροί “ταμπουρώθηκαν” μέσα στο Πολυτεχνείο και από εκεί εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών με ρίψεις αντικειμένων και μολότοφ.

Στις φλόγες τυλίχτηκε και μέρος της σκαλωσιάς με τα προστατευτικά έξω από το Πολυτεχνείο.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ κράτησαν αμυντική στάση, με εξαιρετικά περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, τηρώντας το δόγμα αδράνειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 5 ατόμων.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, μπροστά από την Πρυτανεία που παραμένει σε κατάληψη για 9η ημέρα, με τα πάγια αιτήματα των αλληλέγγυων να αφορούν στην απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, των συγγενών εγκλείστων της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” και στην συμπαράστασή στους απεργούς πείνας.

Μεταξύ αυτών, ζητούν την κατάργηση του “κουκουλονόμου” και της λήψης DNA, ενώ η ανακοίνωση που ανήρτησαν οι καταληψίες της Πρυτανείας σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναφέρει: “Σήμερα είναι η δικιά μας ώρα να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να μειωθούν οι εξωφρενικές ποινές που αφειδώς μοιράζονται, να δίνονται υποχρεωτικά οι άδειες και οι αναστολές στο τυπικό όριο, να μειωθεί η ισόβια σε 12 χρόνια υποχρεωτικής έκτισης και 4 χρόνια μεροκάματα, να δίνεται η αναστολή στα 2/5 έκτισης στις υπόλοιπες ποινές, να μειωθεί ο χρόνος προφυλάκισης στους 12 μήνες, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης internet, να μετατραπούν τα επισκεπτήρια σε ελεύθερα, να εξασφαλιστεί η ερωτική συνεύρεση”.

Να σημειωθεί ότι φτάνοντας από τα Προπύλαια στη Βουλή, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία, έγραψαν συνθήματα με σπρέι στα μάρμαρα έξω από τον Άγνωστο Στρατιώτη για πρώτη φορά στα χρονικά: “Ούτε τύπου Γ’ ούτε κανονικές, μπουρλότο και φωτιά σε όλες τις φυλακές”, “Πόλεμος στη Δημοκρατία”, “Τη Δημοκρατία δεν την προσκυνάς”, “Μπάτσοι θα σας φάνε τα παιδιά σας”, ανέφεραν ορισμένα από αυτά.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, ξεκίνησε από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές κατέβηκαν προς την Ομόνοια.

Εκεί αποσπάστηκε η ομάδα που προχώρησε προς το Πολυτεχνείο, η οποία αφού έσπασε στα Χαυτεία την τζαμαρία ενός αρτοποιείου, ξεκίνησε τα επεισόδια στην οδό Στουρνάρη.

Διαβάστε περισσότερα: Έγραψαν συνθήματα μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα