Φωτιές: Εφιαλτική νύχτα σε Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια – Προς Μαγούλα κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο

Φωτιές: Εφιαλτική νύχτα σε Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια  – Προς Μαγούλα κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο
Φωτιά στα Δερβενοχώρια AP

Να ανακόψουν την καταστροφική μανία της φωτιάς σε Δερβενοχώρια, Ανατολική Αττική και Λουτράκι επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Προς Μαγούλα κινείται το πρώτο πύρινο μέτωπο, όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές προκειμένου να αναχαιτιστούν τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις σε τρία μέτωπα: Ανατολική Αττική (Νέο Κουβαρά, Σαρωνίδα, Καλύβια, Ανάβυσσο) Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επεκτάθηκε το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, το οποίο εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η φωτιά κατευθύνεται προς τη Μαγούλα Αττικής, ενώ μεγάλος φόβος όλων είναι μην αλλάξει η φορά των ανέμων και κινηθεί προς την Πάρνηθα.

Η νύχτα έγινε μέρα καθώς όλα τα βουνά έχουν κυκλωθεί από τη φωτιά. Ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και κατά διαστήματα ακούγονταν εκρήξεις μέσα στο δάσος. Οι πύρινες γλώσσες καίνε πευκόδασος και πάρα πολύ υψηλή βλάστηση. Η φωτιά είναι πολλών μέτρων και ξεπετάγεται από κορυφή σε κορυφή, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα

Πλέον, στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς μπήκαν ξανά τα εναέρια μέσα, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ωστόσο, η επιχειρησιακή τους δραστηριότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή -όπως και χθες άλλωστε- οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης.

Για το λόγο αυτό, κάποια από τα εναέρια μέσα επιχειρούν προς το παρόν μόνο αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τις περιοχές που μαίνονται οι φλόγες.

Στη μάχη, πάντως, έχουν πέσει έξι αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ από εδάφους 140 πυροσβέστες με 48 οχήματα.






Μάχη με τις φλόγες στη Σαρωνίδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δόθηκε και στη Σαρωνίδα, όπου η πυρκαγιά εμφανίζεται πάντως να έχει μία καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εστίες αναζωπυρώνονται κατά διαστήματα, με τα μέτωπα και τα λεγόμενα καντηλάκια να εμφανίζονται σε πολλά σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τρία ελικόπτερα, καθώς και 230 πυροσβέστες με 76 οχήματα.

Φωτιά στην Ανατολική Αττική AP

Οι φλόγες νωρίτερα άρχισαν να κατεβαίνουν προς τους πρόποδες του βουνού, με αποτέλεσμα κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού να έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Ήδη, στην περιοχή έχουν καεί σπίτια, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Νέου Κουβαρά από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία και πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις (σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο) λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μέσα σε 2 ώρες οι φλόγες είχαν διανύσει 12 χιλιόμετρα.

Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά διέσχισε τη λεωφόρο Λαυρίου, στη συνέχεια τη λεωφόρο Σουνίου, η κυκλοφορία της οποίας έχει διακοπεί, και εξαπλώθηκε προς τα Καλύβια, την Κερατέα και τις ανατολικές πλαγιές του Πάνειου Όρους, περνώντας στις δυτικές πλαγιές του και φτάνοντας στο Λαγονήσι, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα όπου συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτα.











Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Πύρινο μέτωπο μαίνεται και στην Κορινθία, με τις πυρκαγιές να ξεσπούν στην περιοχή Καλλιθέα, κοντά στο Λουτράκι, ενώ κατόπιν πέρασαν στο Καλαμάκι, στο παραλιακό τμήμα του νομού. Δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτοδασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», με την εικόνα το πρωί της Τρίτης να εμφανίζεται σχετικά βελτιωμένη.

Πρόσθεσε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πυρκαγιά δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Στο σημείο επιχειρούν από αέρος πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.






Πόση Ελλάδα έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια;

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα