Γέμισαν μέδουσες οι παραλίες της Χαλκιδικής – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Γέμισαν μέδουσες οι παραλίες της Χαλκιδικής – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Χαμός με την εμφάνιση μεδουσών σε αρκετές παραλίες της Χαλκιδικής. Ανάστατοι οι κάτοικοι. Πώς εξηγείται το φαινόμενο.

Αναστάτωση στους κατοίκους, επισκέπτες και λουόμενους της Χαλκιδικής έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση μεδουσών σε αρκετές παραλίες.

Αρκετοί χρήστες των social media εκφράζουν τον προβληματισμός τους για την παρουσία των μεδουσών στις παραλίες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δημοσιεύουν και φωτογραφίες με μικρές καφέ μέδουσες στις περιοχές Χανιώτη, Ποτίδαια και Πολύχρονο, ενώ μερικοί εξ αυτών έκαναν λόγω πως έπεσαν “θύματα” των μεδουσών που δυσχεραίνουν το κολύμπι στις παραλίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ, Σαρλ Χιντήρογλου, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η δημιουργία αυτού του φαινομένου. Δεν είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο στην Χαλκιδική έχει να εμφανιστεί αρκετά χρόνια για αυτό και πήρε τέτοιες διαστάσεις».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την έντονη ανησυχία του κόσμου ο καθηγητής επεσήμανε ότι με τα θαλάσσια ρεύματα οι μέδουσες θα μεταφερθούν προς το Αιγαίο πέλαγος.

Ερωτηθείς για το αν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το τσίμπημα των συγκεκριμένων μεδουσών, ο κ. Χιντήρογλου σχολίασε στο Thestival: «Είναι όντως επώδυνο για αυτό και συνιστώ στους λουόμενους να έχουν μαζί τους αμμωνία και γενικά αντιφλεγμονώδη σκευάσματα για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να περιοριστεί το τσούξιμο».

Αναφορικά με το γεγονός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σύμφωνα και με αναρτήσεις σε διαδικτυακές ομάδες, για την ύπαρξη νεκρών ψαριών σε μαζικό βαθμό ο κ. Χιντήρογλου είπε: «εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή, καθώς όταν σε ένα σύστημα δεν υπάρχει ανανέωση της υδάτινης στήλης, δεν υπάρχουν ρεύματα, το νερό είναι ρηχό και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, όλα αυτά συνηγορούν σε αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτά τα κοπάδια ψαριών να εγκλωβίζονται και να πεθαίνουν μαζικά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα