ΓΓ Υπουργείου Δικαιοσύνης για υποκλοπές: “Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το λέει ο Τύπος;”

ΓΓ Υπουργείου Δικαιοσύνης για υποκλοπές: “Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το λέει ο Τύπος;”
Η ακρόαση των Ελλήνων δημοσιογράφων στην επιτροπή PEGA Saskia Bricmont

"Κωμικό σκετς" η στάση των Ελλήνων αξιωματούχων στην Ευρωβουλή σύμφωνα με τη Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση των υποκλοπών.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Αλεξανδρή κατά την ακρόασή του στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παρότι οι ελληνικές υποκλοπές απασχολούν εδώ και μέρες τον διεθνή Τύπο που έχει επανέλθει στην υπόθεση με πολλαπλές δημοσιεύσεις, από το Politico μέχρι τη Washington Post, ο κ. Αλεξανδρής προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα στη γραμμή που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

“Ακούσαμε για σκάνδαλο; Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή χαρακτηρίστηκε έτσι στον Τύπο; Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα – και ανάλογα θα υπάρξουν ποινικές ενέργειες από τη δικαιοσύνη”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά τη προβληματική τοποθέτησή του. Κοινώς, ήταν σαν να παραδέχεται πως για την ελληνική κυβέρνηση, οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων που έκαναν ερευνητικό ρεπορτάζ από κρατικές υπηρεσίες, δεν αποτελούν a priori μια έκνομη πρακτική. Σημειώνεται πως η ίδια η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ έχει χαρακτηρίσει τις υποκλοπές που διερευνώνται στα κράτη της ΕΕ, ως μια “σκανδαλώδη υπόθεση” αλλά και ως “Greece’s Predatorgate”.

Η επίμαχη έκθεση:

https://www.news247.gr/download/3573//092000/predator.pdf

Όπως σχολίασε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης:

“Η παρουσία του ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνου Αλεξανδρή στην Επιτροπή PEGA εξελίσσεται σε φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση. Η αμφισβήτηση της ύπαρξης σκανδάλου ξεσήκωσε την αντίδραση της Επιτροπής: το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, οι αρχές οφείλουν σεβασμό που προφανώς ο Έλληνας εκπρόσωπος δεν επιδεικνύει”.

Με μια άκρως καυστική ανάρτηση στο twitter απάντησε και η ευρωβουλεύτρια και μέλος της επιτροπής PEGA, Sophie in ‘t Veld, ως προς τα παραπάνω. “Το δεύτερο πάνελ της επιτροπής PEGA δυστυχώς εξελίσσεται σε κωμικό σκετς”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Από τη δική της μεριά, η ευρωβουλεύτρια των Πράσινων Diana Riba i Giner, δήλωσε σοκαρισμένη από την αμφισβήτηση του σκανδάλου. “Έχω σοκαριστεί λίγο. Φτάσαμε στο σημείο να αμφιβάλλουμε αν είναι σκάνδαλο. Για μένα είναι σκάνδαλο. Αγόρασε τέτοια λογισμικά η ελληνική κυβέρνηση; Χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και ευρωβουλευτές;”, ανέφερε.

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις απαντήσεις και η ευρωβουλεύτρια Saskia Bricmont των Πράσινων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, απέφυγε άλλωστε να απαντήσει σχετικά με τις πληροφορίες πως τα αρχεία από τις υποκλοπές των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για “τεχνικούς λόγους”, λόγω αλλαγής λογισμικού της ΕΥΠ. “Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο” είπε. Στη συνέχεια επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τα αρχεία των υποκλοπών, και πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Πρόσθεσε πως οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ. “Ακούσαμε πως υπήρχαν 15.000 εντολές παρακολούθησης το 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και άλλους φορείς, όχι μόνο της ΕΥΠ“, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στο πρώτο πάνελ της PEGA μίλησε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος κατήγγειλε μεταξύ άλλων, την σχέση του παραιτηθέντα γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με την εταιρεία Intellexa που φέρεται να έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται πως η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής της, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αποστολή ενδέχεται να επισκεφθεί και την Κύπρο στις 1 – 2 Νοεμβρίου, προτού μεταβεί στην Ελλάδα στις 3 – 4 Νοεμβρίου, εφόσον εγκριθεί πρόταση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, συζήτηση για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη Δευτέρα (12/9).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Η συζήτηση θα έχει θέμα: “Παρακολουθήσεις και κατασκοπευτικό σύστημα Predator στην Ελλάδα – Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής”.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών σε 5′

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα