Ράμμος – ΑΔΑΕ: “Δεν παρακολουθούσε μόνο η ΕΥΠ. Θα ενημερωθούν όλοι”

Ράμμος – ΑΔΑΕ: “Δεν παρακολουθούσε μόνο η ΕΥΠ. Θα ενημερωθούν όλοι”
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΑ Χρήστος Ράμμος

Για τον ρόλο της ΑΔΑΕ και την πορεία των ελέγχων σχετικά με τις υποκλοπές αναφορικά με τις καταγγελίες των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, μίλησε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος.

Το απόρρητο επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είχε δοθεί εντολή παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές, θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής σε ξεχωριστή ακρόαση μαζί με Ισπανούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι επίσης είχαν εντοπίσει λογισμικά παρακολούθησης στα τηλέφωνά τους, ενώ οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούνταν, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος, απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις πληροφορίες πως τα αρχεία από τις υποκλοπές των κκ Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για “τεχνικούς λόγους”, λόγω αλλαγής λογισμικού της ΕΥΠ. Η πληροφορία κυκλοφόρησε από ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απέφυγε την επιβεβαίωσή της.

Όπως ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: “Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τεχνικές μας μπορούν να ελέγχουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας επισύνδεσης. Ακόμη και το Citizens Lab (που εντόπισε τη παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη) μπορεί να επιβεβαιώσει πως ένα κινητό έχει μολυνθεί μεν, αλλά όχι από ποιον. Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν, μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τα δίκτυα των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται να αξιολογήσουμε το εάν ένα άτομο έχει υποκλαπεί δικαίως ή αδίκως, αυτό γίνεται αποκλειστικά από τον εισαγγελέα”.

Στη συνέχεια επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τα αρχεία των υποκλοπών, και πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

“Ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες. Ελέγχουμε την ΕΥΠ και άλλους φορείς και όταν τελειώσει η έρευνα θα ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Τα ευρήματα θα γίνουν αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνω πως μέχρι το τέλος της έρευνας, δεν ανακοινώνονται απόρρητες πληροφορίες”.

Πρόσθεσε πως οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ. “Ακούσαμε πως υπήρχαν 15.000 εντολές παρακολούθησης το 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και άλλους φορείς, όχι μόνο της ΕΥΠ.

Αυτή τη στιγμή διερευνούμε και ελέγχουμε τους παρόχους και τις κρατικές υπηρεσίες και θα ενημερώσουμε τα άτομα για τα αποτελέσματα, μόλις τελειώσει ο έλεγχός μας. Οι νόμιμες υποκλοπές ορίζονται από το νόμο. Όσον αφορά το λογισμικό υποκλοπής spyware, δεν έχουμε την αρμοδιότητα να μάθουμε εάν ένα λογισμικό κατασκοπείας εισάγεται σε μια τηλεφωνική συσκευή ή αριθμό. Η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερώσει κανέναν για μια νόμιμη υποκλοπή, εάν αυτή γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας”.

“Από τις αρχές Αυγούστου ακολουθούμε σχολαστικά όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Περιοριζόμαστε στη μυστικότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών. Εμείς ελέγχουμε τους παρόχους τηλεπικοινωνιών”, κατέληξε ο κ. Ράμμος στην τοποθέτησή του ενώπιον των ευρωβουλευτών της PEGA. Πρόσθεσε δε, πως χρειάζεται πιο “συγκεκριμένη νομοθεσία” που να διέπει τα spyware και τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη. “Οι τεχνολογικοί κίνδυνοι κινούνται πιο γρήγορα από τις προσαρμογές της νομοθεσίας στην ΕΕ. Η ασφάλεια είναι εφικτή αλλά χρειάζεται συνεργασία για όλα τα κράτη – μέλη”.

Σημειώνεται εδώ πως όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, εκτός από την ΕΥΠ πρέπει να ελεγχθεί και ο ρόλος της ΔΙΔΑΠ (Διεύθυνση Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας). Να αποσαφηνιστεί επίσης πως πριν την τροπολογία της ΝΔ, η ΑΔΑΕ είχε τη δυνατότητα να προβεί σε γνωστοποίηση, ακόμα κι αν η παρακολούθηση γινόταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, αρκεί να είχε σταματήσει η παρακολούθηση, να μη διακυβευόταν ο λόγος για τον οποίο είχε διαταχθεί και να το ζητήσει με αίτησή του ο ενδιαφερόμενος. Με τη τροπολογία, η η ΑΔΑΕ στερείται ακόμα και αυτήν την δυνατότητα. Το ΚΚΕ είχε απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις του, από φορείς.

Νωρίτερα πάντως, η ευρωβουλεύτρια, Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με το λογισμικό παρακολουθήσεων, στάθηκε στη πληροφορία πως καταστράφηκαν οι αποδείξεις για τη χρήση του spyware για “τεχνικούς λόγους”, ζητώντας παρέμβαση της Europol.

Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, την επόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει για τις υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, “παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος. Μάλιστα στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών σε 5′

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα