Γιάννης Μιχαηλίδης: Αναμένεται η απόφαση για την αναστολή της κράτησής του

Γιάννης Μιχαηλίδης: Αναμένεται η απόφαση για την αναστολή της κράτησής του
Γιάννης Μιχαηλίδης Dimitris Kapantais / SOOC

Παρουσία των δικηγόρων του αναρχικού απεργού πείνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών στα Δικαστήρια της Λαμίας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημά του για αναστολή της κράτησής του. Άμεσα η απόφαση.

Δεκαενέα μέρες μετά την εισαγγελική πρόταση, συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα (25/07), η έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υφ’ όρων απόλυσή του από τη φυλακή.

Η διαδικασία διήρκησε πάνω από μία ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00 ενώ άμεσα αναμένεται η απόφαση.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εφετών φάνηκε να άκουσε τους προβληματισμούς των συνηγόρων του έγκλειστου στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από τον νόμο διάστημα (8,5 χρόνια) έκτισης μιας ιδιαίτερα βαριάς ποινής (συνολικά 20 ετών) και έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με όρους.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννη Μιχαηλίδη σε ανακοίνωσή τους τόνισαν πως το Συμβούλιο Εφετών εξέτασε κάθε πτυχή της υπόθεσης ενώ πρόσθεσαν πως έχουν βάσιμη αισιοδοξία πως θα εμμείνει στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του για υφ’όρον αποφυλάκισή του.

“Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η έφεση του εντολέα μας Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

Το συμβούλιο εξέτασε κάθε πτυχή της υπόθεσης, άκουσε για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά από 64 ημέρες απεργίας πείνας και ότι η ζωή του απεργού κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στην περίπτωση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη δεν κρίνονται μόνον οι αντοχές της ανθρώπινης ζωής αλλά κρίνονται πρωτίστως οι αντοχές του κράτους δικαίου. Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας θα εμμείνει στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του για υφ’όρον αποφυλάκισή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Γιώργος Κακαρνιάς

Θεόδωρος Μαντάς”

Διεθνής Αμνηστία: Οι αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφασε την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη.

Οπως τόνισε “καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Μιχαηλίδη θα πρέπει να λάβει υπόψη στις διαβουλεύσεις τις ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μιχαηλίδη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματός του να μιλήσει εμπιστευτικά με τον δικηγόρο του.

Οι κρατούμενες/-οι απεργοί πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία. Θα πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Η απεργία πείνας ενός ατόμου δεν πρέπει να θίγει καμία άλλη πτυχή της υγειονομικής του περίθαλψης. Οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που περιθάλπουν απεργούς πείνας να ενεργούν κατά τρόπο αντίθετο προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική δεοντολογία”.

Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας ο Γιάννης Μιχαηλίδης

Εξήντα τέσσερις ημέρες απεργίας πείνας συμπληρώνει σήμερα Δευτέρα (25/07) ο Γιάννης Μιχαηλίδης με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να σηκωθεί από το κρεβάτι, να σταθεί όρθιος, να διαβάσει και να γράψει, οι πόνοι στη σπλήνα και στη χολή γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, ενώ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δυσκολεύεται να πίνει πολύ νερό.

Όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή (22/07) η Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας “Το σωματικό του βάρος έχει αγγίξει τα 54,1 κιλά. Έχοντας ξεκινήσει την απεργία πείνας απ’ τα 73 κιλά, έχει χάσει πλέον 19 κιλά, δηλαδή το 26% του αρχικού σωματικού του βάρους. Η μεγάλη του πίεση είναι 9 και η μικρή 6, ενώ το ζάχαρό του μετρήθηκε στα 67. Έχοντας χάσει πάνω από το 25% του αρχικού σωματικού του βάρους, και ενώ οι δείκτες της υγείας του συνεχώς επιδεινώνονται, οι πιθανότητες για μόνιμη σωματική βλάβη είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένες. Αυτή τη στιγμή, ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στα όρια του υπογλυκαιμικού σοκ και οι γιατροί αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα να πέσει σε κώμα. Το κράτος και οι δικαστικές αρχές παίζουν με τη ζωή και την ακεραιότητα του αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη.

Επαναλαμβάνουμε από την προηγούμενη ενημέρωση πως τα λευκά του αιμοσφαίρια έχουν πέσει τόσο κάτω από το κατώτερο φυσιολογικό όριο (τιμή: 2.43 με όρια 4.60-10.2 K/μL), οδηγώντας σε ανοσοανεπάρκεια. Τα αιμοπετάλια επίσης καταμετρούνται πολύ χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό όριο (τιμή: 90 με όρια 142-424 K/μL), και η Θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές εσωτερικές αιμορραγίες. Με βάση τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις του και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς κινδυνέυει από βαριά οστεοπόρωση, ενώ ήδη ο ίδιος αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον παρουσιάζει έντονο πόνο στο στήθος στην παραμικη προσπάθεια κίνησης. Έχει ήδη πιθανά μόνιμο νευρολογικό πρόβλημα στους οφθαλμούς, καθώς η νευρολογική εξέταση έδειξε διπλωπία σε ακραίες θέσεις λόγω έλλειψης θρεπτικών. Οι τελευταίες ακτινολογικές εξετάσεις και η εξέταση υπερήχου (στις 18/7) έδειξαν πως τα όργανα που διατρέχουν πλέον άμεσο κίνδυνο μόνιμων βλαβών είναι η χολή και ο σπλήνας, με το τελευταίο να αντιμετωπίζει επιπλέον επιβάρυνση, καθώς ο Γιάννης έχει εκ γενετής μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία). Τέλος, υπάρχει έντονος πόνος στον αριστερό νεφρό. Σε όλα τα παραπάνω δε βοηθούν οι αυξημένες διαταραχές του ύπνου του, και σίγουρα ο χώρος αισθητηριακής απομόνωσης στον οποίο βρίσκεται και που οδηγεί στη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία δυνατότητας στήριξης, φροντίδας και παρακολούθησης από τους οικείους του και την προσωπική του ιατρό”.

Και η Συνέλευση καταλήγει: “Οι απορριπτικές αποφάσεις και προτάσεις ως τώρα, καθώς και το ότι το συμβούλιο ορίστηκε σε ημερομηνία όπου ο σύντροφος θα βρίσκεται στις 64 μέρες απεργίας πείνας, δείχνει εξόφθαλμα πως το κράτος και η αστική δικαιοσύνη έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Εξοντώνουν, βασανίζουν και εξωθούν στον θάνατο έναν αναρχικό αγωνιστή, ενώ αποφυλακίζουν καθάρματα δολοφόνους και βιαστές όπως τον Κορκονέα, τον Φιλιππίδη, τον Χορταριά, τους Λεβέντηδες και τον Λιγνάδη. Η δικαιοσύνη είναι ταξική, και είναι δική μας ευθύνη να φέρουμε τη δικαιοσύνη στους δρόμους, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παλεύοντας έμπρακτα για τον τερματισμό της εξόντωσης του Γιάννη Μιχαηλίδη. Να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποφυλάκιση του συντρόφου μας. Να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε τα καλέσματα αλληλεγγύης των ερχόμενων ημερών”.

Μιχάλης Κριθαρίδης: Αναμένουμε από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να εφαρμόσει τον νόμο

“Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας για να κρίνει την έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που το κράτος δικαίου προβλέπει για κάθε κρατούμενο, όπως αυτό της υφ’ όρον απόλυσης.

Ο 34χρόνος αναρχικός κρατούμενος βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες διεκδικώντας να πάψει η εκδικητική, εξοντωτική και ειδική μεταχείριση του από την αστική δικαιοσύνη που αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και τους πολύ αυστηρούς σωφρονιστικούς νόμους της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη“, αναφέρει στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

“Την ίδια ώρα δηλαδή που η ταξική αυτή δικαιοσύνη αποφυλακίζει τον βιαστή ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, με την Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσπαθούν να την “ξεπλύνουν”, ένας νέος άνθρωπος που έχει εκτίσει και με το παραπάνω την ποινή του και πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας τα δικαιώματα του, αντιμετωπίζεται με όρους “καθεστώτος εξαίρεσης” λόγω των πολιτικών του φρονημάτων.

Αναμένουμε από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να εφαρμόσει τον νόμο και να εκδώσει άμεσα Βούλευμα για την αποφυλάκιση του Γ. Μιχαηλίδη. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια άλλης αναμονής και μη εφαρμογής του νόμου”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα