Γιάννος Παπαντωνίου: Εδώλιο ζητά ο εισαγγελέας

Γιάννος Παπαντωνίου: Εδώλιο ζητά ο εισαγγελέας
Ο Γιάννος Παπαντωνίου Eurokinissi

Ο εισαγγελέας προτείνει να καθίσει στο εδώλιο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, στο εδώλιο προτείνει ο εισαγγελέας Κων. Σπυρόπουλος στο Συμβούλιο Εφετών.

Ο δικαστικός λειτουργός στην εισήγησή του, ζητά από το δικαστικό συμβούλιο να δικαστεί το ζεύγος Παπαντωνίου για το «δώρο» ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την THALES NEDERLAND B.V., προκειμένου να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την περίπου 1300 σελίδων πρόταση, το ποσό αυτό αποτελεί μέρος μόνο των χρημάτων που έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, τα οποία φέρονται να ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το οποίο και θα αποφανθεί αν τελικά οι δύο κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που μέχρι σήμερα παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει αρνηθεί το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που του έχει καταλογίσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ήδη κατά τη μαραθώνια απολογία του που είχε καταλήξει στην προφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2018, δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, είχε υποστηρίξει: «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Να σημειωθεί ότι καταληκτικό ρόλο στην πορεία των ερευνών είχε παίξει ο πολιτικός μηχανικός, ο οποίος φέρεται πως παρείχε “κάλυψη” στον Γιάννο Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων. Όπως έχει γίνει γνωστό, λίγο πριν την απολογία Παπαντωνίου, είχε καταθέσει στις ανακριτικές αρχές για μετρητά που παραλάμβανε από την κατοικία του πρώην υπουργού στην Κηφισιά και στη συνέχεια σε μικρά ποσά τα κατέθετε σε τράπεζα, προκειμένου να διοχετευθούν σε λογαριασμούς του ζεύγους στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα