Η ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι και το παιχνίδι της Άγκυρας

Η ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι και το παιχνίδι της Άγκυρας
Οι σοροί των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου στο Αγαθονήσι, μαζί με τους τρεις διασωθέντες, μεταφέρονται με σκάφη του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι στο Πυθαγόρειο της Σάμου το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018. Το ναυάγιο συνέβη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Από τη βύθιση ξύλινου σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. (EUROKINISSI/D.S.T. MEDIA) Ευρωκίνηση

Την ώρα που λιμενικό και Frontex αναζητούσαν τους μετανάστες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, η Άγκυρα με Navtex επιχειρούσε να δημιουργήσει ζήτημα στη θαλάσσια περιοχή. Οι τουρκικές ακταιωροί αρνούνταν να επιχειρήσουν υπό ελληνικών εντολών

Οι σοροί των 16 άτυχων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο Αγαθονήσι μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στη Σάμο και από εκεί στο Νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε ετοιμότητα το προσωπικό του  καθώς και ο ιατροδικαστής. Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία προκειμένου να δημιουργήσει ένταση και να δυσκολέψει αντί να διευκολύνει τις έρευνες διάσωσης.

To πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε  στις 8 η ώρα το πρωί  του Σαββάτου στην περιοχή Πόρος νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου όταν μηχανοκίνητη λέμβος στην  οποία επέβαιναν  αλλοδαποί ανετράπη.

Τρεις μετανάστες κατάφεραν να κολυμπήσουν ως την στεριά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) και να ενημερώσουν τις αρχές του Λιμενικού για το συμβάν. Άμεσα σήμανε συναγερμός  και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού των υπόλοιπων 19 αλλοδαπών αφού σύμφωνα με την μαρτυρία των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 22 άνθρωποι.

Ως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν ανασυρθεί 16 σοροί μεταξύ αυτών 7 ανήλικα και 9 ενήλικες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 5  πλωτά σκάφη του Λιμενικού  Σώματος  μεταξύ αυτών ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα   σκάφος της  FRONTEX ,  ένα ελικόπτερο  της πολεμικής αεροπορίας,  κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού, 4 αλιευτικά  και η ομάδα υποβρυχίων  αποστολών, υπό τον συντονισμό   του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στην περιοχή πνέουν νότιοι άνεμοι έντασης 5 μποφόρ.

Το παιχνίδι της Άγκυρας

Πάντως   η Τουρκία για ακόμη μια φορά θέλησε να προκαλέσει καθώς έβγαλε ναυτική οδηγία προς τα πλοία που κινούνται στην περιοχή ότι πραγματοποιεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα έστειλε ακταιωρούς  κοντά στο Αγαθονήσι ως παρατηρητές οι οποίες δε δέχονταν να μπουν κάτω από τις ελληνικές εντολές τις οποίες έδινε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Άρα οι Τούρκοι   για άλλη μια φορά δεν θέλησαν να βοηθήσουν ανθρώπους που  πνίγονταν.

Συλλυπητήρια από κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα

Εξάλλου την οδύνη του για το ναυάγιο εξέφρασε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας πως , «Είναι σαφές οτι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Ακόμη ανακοίνωση για το νέο ναυάγιο στο Αγαθονήσι εξέδωσε το  ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, με νεκρούς πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ακριβώς πριν δύο χρόνια, δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση.

Τώρα, που έχουν «xτυπήσει κόκκινο» οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς».

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο ΟΗΕ

Τη βαθιά της θλίψη για τους 16 νεκρούς από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Η Ύπατη Αρμοστεία”, όπως επισημαίνει, “βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες”. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, “σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος”.

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο ωστόσο υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ ERA-AEGEAN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα