Η Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο έγινε 15 ετών

Η Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο έγινε 15 ετών
H Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο

Τέθηκε σε λετουργία στις 12 Αυγούστου του 2004 παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η ιστορία της γέφυρας Ρίο - Αντίρριο

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου συμπληρώνει σήμερα 15 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Ηταν 12 Αυγούστου του 2004, παραμονή της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όταν δίνονταν στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης που πήρε το όνομα της από τον άνθρωπο που οραματίστηκε την ζεύση στο δυτικό τμήμα της χώρας. Με αφορμή την συμπλήρωση των 15 χρόνων η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ( ο κοινοπρακτικός κατασκευαστής και διαχειριστής του έργου) δημιούργησε ένα επαιτειακό video.

H ιστορία του έργου Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο

Το 1880, ο Χαρίλαος Τρικούπης εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννημένος στο Ναύπλιο, οραματίστηκε την ένωση της περιοχής Μεσολογγίου από την οποία καταγόταν (βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου) με την Αχαΐα, στην Πελοπόννησο (νότια ακτή). Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης. Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997 όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Στις 19 Ιουλίου 1998, ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα