Η μεγάλη ψυχή του Μοχάμεντ: “Δεν μπορούσα να αφήσω τον κόσμο στη θάλασσα στο Μάτι”

Η μεγάλη ψυχή του Μοχάμεντ: “Δεν μπορούσα να αφήσω τον κόσμο στη θάλασσα στο Μάτι”
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Ο Αιγύπτιος ψαράς που έσωσε πάνω από το 40 ανθρώπους στο Μάτι τη μέρα της φονικής φωτιάς στο Μάτι συγκίνησε με όσα είπε στον news247 στους 88,6. Τοποθετήσεις-μάθημα ζωής από τον Μοχάμεντ.

Ο Μοχάμεντ έχει στην Ελλάδα 23 χρόνια, από το 1995 βρίσκεται εδώ και παλεύει για το μεροκάματο στα αλιευτικά, σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα.

Στη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου δεν δούλευε, είχε μόλις αφιχθεί από την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά, δεν το σκέφθηκε ούτε στιγμή να ριχθεί στη μάχη για να διασώσει ανθρώπους που έπεφταν πανικόβλητοι στα νερά. Και ο μπαγάσας έσωσε πάνω από 40. Νέους, γέρους, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και βρέφη.

Ο Μοχάμεντ, ο φτωχός ψαράς από την Αίγυπτο, ήταν ένα από τα πέντε τιμώμενα πρόσωπα το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα. Οι υπόλοιποι τέσσερις ήταν επίσης ψαράδες, Αιγύπτιοι και ένας Αλβανός. Εσωσαν δεκάδες ανθρώπους και ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, τους υποσχέθηκε την ελληνική ιθαγένεια.

Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει η ψυχή του Μοχάμεντ. Και όσα τόνισε στον αέρα του news247 στους 88,6 το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή “Διαδρομές στην ενημέρωση”.

“Τρελάθηκα όταν είδα κόσμο στη θάλασσα. Η μέρα εκείνη με σημάδεψε, δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Μία κυρία, όταν την πλησίασα στη θάλασσα, μου άπλωσε τα χέρια. Την έπιασα αλλά εκείνη ούρλιαζε από τον πόνο, είχε καεί παντού στα χέρια. Τελικά την ανέβασα. Και μη ρωτάς, αν το ξανάκανα. Φυσικά και το ξανάκανα, έχω τρία παιδιά που με περιμένουν στην Αίγυπτο αλλά η Ελλάδα, φίλε, είναι δεύτερη πατρίδα μου” λέει με σπαστά, αλλά γεμάτα πάθος, ελληνικά του ο Μοχάμεντ.

Από κοντά και ο Κώστας, ο Ελληνας ψαράς της περιοχής που με το καϊκι του έσωσε επίσης πολύ κόσμο: “Ο γιος μου, 19 ετών, δεν φοβήθηκε στιγμή και έπεσε στη θάλασσα. Ούτε εγώ φοβήθηκα, ήμουν σίγουρος γι’ αυτόν. Δεν υπήρχει εκείνη την ώρα άλλη επιλογή. Ο Μοχάμεντ να ξέρετε είχε ρεπό αλλά ήρθε και έσωσε τόσους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε στο μέλλον, πολύ φοβάμαι πως όχι” τόνισε με κάποια πικρία.

Ακούστε και τους δύο στο παρακάτω ηχητικό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα