Ιερώνυμος: Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις για τα Θρησκευτικά

Ιερώνυμος: Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις για τα Θρησκευτικά
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΚΣΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ--ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ--ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΛΗΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

“Λύθηκε η παρεξήγηση” δήλωσαν Ιερώνυμος και Φίλης μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου με Τσίπρα και Καμμένο. Τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν, αλλά με τα παλιά βιβλία και η χρυσή τομή θα βρεθεί στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς και στη συγγραφή των νέων βιβλίων (Vids)

Ανακωχή στον “Ιερό Πόλεμο” Εκκλησίας και κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία τελικά έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να είναι παρόντες.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε πως θα γραφτούν μεν νέα βιβλία για τα Θρησκευτικά, σε συνεργασία δε με το υπουργείο και την κυβέρνηση, σε βάση νέου διαλόγου. Αίτημα του άλλωστε ήταν να εκκινήσει διάλογος για το μάθημα από μηδενική βάση.

Οι τόνοι έπεσαν με την παρουσία Φίλη στη συνάντηση ενώ ξεκαθαρίστηκε πως φέτος το μάθημα θα γίνει με τα παλιά βιβλία. Η χρυσή τομή θα βρεθεί στην επεξεργασία των νέων σχολικών εγχειριδίων για την επόμενη χρονιά. Τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν μεν, αλλά με την Εκκλησία να λαμβάνει μέρος σε νέο διάλογο, πράγμα που ζητούσε επίμονα τις προηγούμενες ημέρες μέσω της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, “λύθηκαν οι παρεξηγήσεις”:

“Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις, θα συνεχίσουμε σε συνεργασία. Όποιες παρεξηγήσεις ελύθησαν. Αρχίζουμε αγώνα συνεργασίας από την αρχή για τη μορφή των Θρησκευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά βιβλία μέχρι να γραφτούν τα καινούργια με τις διορθώσεις να γίνονται από αύριο”.

Για γόνιμο διάλογο έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος: “Έγινε ένας γόνιμος διάλογος, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Ορθοδοξία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες υπό το πρίσμα διαλόγου. Τα βιβλία είναι τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κάποιο βιβλίο”, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε και εκείνος λόγο για γεφύρωμα των διαφορών:

“Πράγματι ήταν πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης. Συνεχίζεται ο διάλογος γιατί Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να συζητάμε τα πάντα. Το νέο πρόγραμμα είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και θα εφαρμοστεί με τα περσινά βιβλία για την ώρα και θα αξιολογηθεί το μάθημα με τις απόψεις της Εκκλησίας να εισακούονται. Το νέο πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα με την Εκκλησία. Δεν έχουμε δογματική άποψη, θα ακούσουμε τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και στο τέλος της χρονιάς θα επανεξετάσουμε το μάθημα. Υπάρχουν απόψεις και από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά της Εκκλησίας. Έγινε σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες και να υπάρχει μια κατεύθυνση για την Ορθόδοξη πίστη εντός του προγράμματος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα