Κακοκαιρία Αθηνά: “Η καταστροφή στην Εύβοια, πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της βροχής”

Κακοκαιρία Αθηνά: “Η καταστροφή στην Εύβοια, πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της βροχής”
Maria Evageliou, Βόρεια Εύβοια / adventureevia.gr

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και ο Δήμαρχος Μαντουδίου περιγράφουν στο NEWS 24/7 τη νέα ανυπολόγιστη ζημιά που προκλήθηκε στη βόρεια πλευρά του Νομού από τις πλημμύρες των τελευταίων ωρών. "Ζήσαμε εφιαλτική νύχτα". Δυσανάλογη του νερού που έπεσε, η καταστροφή σε τέσσερα χωριά.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών στη Βόρεια Εύβοια, με την επέλαση της κακοκαιρίας “Αθηνά” να διαδέχεται τις καταστροφές των πυρκαγιών του Αυγούστου και να τη “σφυροκοπά” εκ νέου, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο οδικό δίκτυο, στα σπίτια και γενικότερα στις περιουσίες των κατοίκων. Μάλιστα, χρειάστηκε να στηθεί ακόμη και επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένων ατόμων σε ορισμένα σημεία, την ώρα όπου άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους, με την πρόσβασή τους στο επαρχιακό δίκτυο να είναι αδύνατη.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη βόρεια πλευρά του νησιού, “χτύπησαν” πυρόπληκτες περιοχές του Νομού, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους από τα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλάδι, Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Maria Evageliou, Βόρεια Εύβοια / adventureevia.gr


“Εφιαλτική νύχτα, τεράστια καταστροφή’

Το μέγεθος της ζημιάς προσπαθεί να περιγράψει στο NEWS 24/7 ο Δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κάνοντας λόγο για νέα καταστροφή που δεν τη χωρά ο νους: “Είναι μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Είχαμε μία εφιαλτική νύχτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχει γίνει. Έχουν κοπεί δρόμοι, γέφυρες, έχουν πάρει περιφράξεις από σπίτια. Έχουν πλημμυρίσει μαγαζιά, επιχειρήσεις, σπίτια. Έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Τι να πούμε. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει κανείς. Έχουμε βγάλει όλους τους εγκλωβισμένους. Αλλά η καταστροφή είναι τεράστια. Αγία Άννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και τα Βασιλικά από τον όμορο δήμο, αυτά τα τέσσερα χωριά έχουν πνιγεί. Δεν έχουμε ενημερωθεί από κανέναν μέχρι στιγμής για ενδεχόμενη βοήθεια που μπορεί να έχουμε”.


“Μεγάλες ζημιές με λίγη βροχή”

Κοινή παραδοχή αρκετών από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή ήταν πως το μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια είναι δυσανάλογο της βροχής που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας. Τόσο οι κάτοικοι, όσο και “επίσημα” χείλη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση αναφέρουν πως η βροχή που έπεσε στην Εύβοια δεν δικαιολογεί τις προκληθείσες ζημιές, πράγμα ωστόσο που αρκετοί ανέμεναν ότι θα συμβεί μετά και τις φωτιές του καλοκαιρού.

Ο Πέτρος Στεφανής, δημοσιογράφος του voriaevia.gr τόνισε στο NEWS 24/7: “Η βροχή δεν ήταν πολύ δυνατή. Ήταν μικρή βροχή, αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Συνεπώς σε μία ενδεχόμενη μεγαλύτερη βροχή θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές με σοβαρές ζημιές. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα, αλλά έχουν κοπεί δρόμοι, γέφυρες, έχουν πλημμυρίσει σπίτια”.


Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε: Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν πολύ μεγαλύτερα από το ύψος των βροχοπτώσεων. Είναι αληθές ότι η βροχή δεν ήταν ανάλογη του μεγέθους της καταστροφής, αν και δεν έχω δει ακόμα τα υδρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ. Αλλά η διάρκεια και η ένταση δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί τέτοιες ποσότητες νερών και τέτοιες εκτεταμένες ζημιές. Επομένως, είναι μία νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για την ευρύτερη περιοχή. Το ξέραμε, το περιμέναμε, το βλέπουμε τώρα να γίνεται και πράξη”.

Maria Evageliou, Βόρεια Εύβοια / adventureevia.gr

Μάλιστα, μιλώντας στο NEWS 24/7 ανέφερε ότι αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ενώ για ορισμένους ανθρώπους δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο επαρχιακό δίκτυο: Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές., ενώ υπάρχουν κάποιες εξοχικές κατοικίες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο επαρχιακό δίκτυο. Παραμένουν σπίτια τους οι άνθρωποι αυτοί και είμαστε σε επαφή για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση. Από την περιοχή του Βασιλικού, το Ψαροπούλι, μέχρι την Κοτσικιά, το Αχλάδι και την Αγία Άννα έχουμε σοβαρές ζημιές, στη δημοτική οδοποιία κυρίως, σε δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και δεκάδες κατοικίες που είναι πλημμυρισμένες. Ευτυχώς δεν έχουμε ενημέρωση για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, περιμένουμε την υποχώρηση των υδάτων, προκειμένου να προσχωρήσουμε σε καθαρισμούς και αποκατάσταση των υποδομών με μηχανήματα της περιφέρειας και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές”.


evima.gr

Να σημειωθεί πως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στις περιοχές της Β. Εύβοιας που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η φωνή απόγνωσης των κατοίκων που χτυπήθηκαν εκ νέου από τις φυσικές καταστροφές: “Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις“.

Από το βράδυ έως τώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δύο κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια στο Ψαροπούλι και άλλες δύο στην Αγία Άννα, ωστόσο επειδή τα περισσότερα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει είναι εξοχικά και λείπουν οι ιδιοκτήτες αναμένεται οι κλήσεις να αυξηθούν, όταν εκείνοι σπεύσουν για να ελέγξουν την κατάσταση.

Κλήση για μία διάσωση έγινε στο «112» από τέσσερα άτομα σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ψαροπούλι, όπου χείμαρρος διέλυσε μάντρα ωστόσο πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν μόνοι τους με αγροτικό όχημα προς την παραλία πριν φτάσει η Πυροσβεστική. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες και δύο εργάτες που έκαναν εργασίες συντήρησης.

Κατολισθήσεις και πλημμυρισμένοι δρόμοι έχουν επίσης σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία εξαιτίας λιμναζόντων υδάτων και φερτών υλικών στην Παραλιακή Οδό Αγίας Άννας-Αχλαδίου-Κοτσικιάς και λόγω κατολίσθησης, στο 4ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αγδινών-Παπάδων, στην θέση Προφήτης Ηλίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα