Κακοκαιρία Αθηνά: “Σάρωσε” τη Βόρεια Εύβοια – Πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κακοκαιρία Αθηνά: “Σάρωσε” τη Βόρεια Εύβοια – Πλημμύρες και κατολισθήσεις
Κακοκαιρία στην Εύβοια George Vitsaras / SOOC

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας "Αθηνάς". Πλημμυρισμένα σπίτια, κομμένοι δρόμοι και κατολισθήσεις. Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους.

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Αθηνά” βρέθηκε χθες, Σάββατο (9/10) η Εύβοια καθώς σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στη βόρεια πλευρά του Νομού, η οποία δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η κακοκαιρία «Αθηνά», όπως αναφέρει το evima.gr, “χτύπησε” τις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά της από τα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλάδι, Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

evima.gr


Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

evima.gr

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι, Αχλαδίου αλλά και της Αγίας Άννας, όπου έχουν υπερχειλίσει ποταμοί και ρέματα πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις.

«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου μιλώντας στο Open.

evima.gr

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα», επισήμανε ο κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στις περιοχές της Β. Εύβοιας που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

“Θέλουμε βοήθεια” φωνάζουν οι κάτοικοι

Στην παραλία της Κοτσικιάς βρήκαν το πρωί της Κυριακής τον εξοπλισμό των καταστημάτων και τα οικιακά σκεύη των σπιτιών τους οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μετά τις φωτιές δοκιμάζονται ξανά.

evima.gr


evima.gr

Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις“, δηλώνουν κάτοικοι στο evima.gr, ενώ με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο Open, ανέφερε πως η πολύ έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες προκάλεσε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα.

evima.gr


“Δυστυχώς μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα. Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές, και δημόσιες και ιδιωτικές. Έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Δρόμοι, πλατείες και παιδικές χαρές σε κάποια μέρη πλημμύρησαν’, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σε συνέχεια μάλιστα της επικοινωνίας του, σχολίασε πως δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, ωστόσο υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή Ψαροπούλι, με τους οποίους όμως υπάρχει επικοινωνία με την πυροσβεστική για να βγουν ασφαλείς από τα σπίτια τους.

Παραμένει σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Σε επιφυλακή παραμένει από χθες βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Βόρεια Εύβοια. Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, στο κέντρο της πυροσβεστικής δεν έχουν γίνει κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια που να χρειάζεται η επέμβαση της υπηρεσίας. Ωστόσο έγινε μια κλήση μέσω 112 από τέσσερα άτομα, που είχαν εγκλωβιστεί σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στο Ψαροπούλι, καθώς πλημμύρισε χείμαρρος που έριξε τη μάντρα του συγκροτήματος, αλλά όταν έφτασαν εκεί τα πυροσβεστικά οχήματα, οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί ήδη με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Άγιο Βασίλειο και Αγία Άννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Συγκεκριμένα είναι σε επιφυλακή 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ερπυστριοφόρα οχήματα, καθώς και δυο διασωστικές λέμβοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μεταφερθεί εκεί, για προληπτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα