Κακοκαιρία Ελπίδα: Έρχονται πρωτόγνωρα πυκνές χιονοπτώσεις – Μήνυμα του 112, συστάσεις για τις μετακινήσεις

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έρχονται πρωτόγνωρα πυκνές χιονοπτώσεις – Μήνυμα του 112, συστάσεις για τις μετακινήσεις
Χιόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία eurokinissi

Το δεύτερο και πιο σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας Ελπίδα αναμένεται να "χτυπήσει" τη χώρα τις επόμενες ώρες, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις. Μήνυμα του 112 σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Δύσκολες ώρες αναμένεται να είναι οι επόμενες σε όλη τη χώρα λόγω της επιδείνωσης της κακοκαιρίας Ελπίδα, η οποία ήδη έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Κύρια χαρακτηριστικά της οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις, ενώ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε πολλές περιοχές της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν το Σάββατο (22/01) κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα ορεινά της Αττικής. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε νησιά των Κυκλάδων, με τη Σύρο και τη Μύκονο αντίστοιχα να “ντύνονται” στα λευκά.

Προβλήματα έχουν καταγραφεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Μήνυμα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία προειδοποιώντας τους πολίτες για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους το επόμενο 48ωρο. Το μήνυμα εστάλη σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βόρειες Κυκλάδες, Λήμνο και Αττική. αναφέροντας: «Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας, το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις . Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 και η αποστολή μηνύματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο. Ο υπουργός μάλιστα συνέστησε στους πολίτες το επόμενο διήμερο να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση, καθώς έρχονται πρωτόγνωρα πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοια ένταση του φαινομένου.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στα λευκά Εύβοια, Ηράκλειο και νησιά

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν “ντυθεί” στα λευκά, με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές.

Χιονόπτωση σημειώθηκε στην περιοχή της Στενής στην Κεντρική Εύβοια, με το χιόνι να φτάνει και τους 15 πόντους, ενώ αναμένεται το φαινόμενο να ενταθεί τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Eviathema.gr.

Χειμωνιάτικο είναι το τοπίο και στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο, όπου το κέντρο “άσπρισε”. Όπως αναφέρει το Cretapost.gr, στους δρόμους δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ή πεζοί και μόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις δουλειές τους.

Χιόνια στο Ηράκλειο Κρήτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
Χιόνια στο Ηράκλειο Κρήτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες ανήκουν στα νησιά των Κυκλάδων, με τη Σύρο, την Αμοργό και τη Μύκονο να είναι κατάλευκες.

Χιόνια στην Αμοργό Cyclades24.gr
Χιόνια στην Αμοργό Cyclades24.gr
Χιόνια στη Σύρο ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΒΑ/EUROKINISSI
Χιόνια στη Σύρο ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΒΑ/EUROKINISSI
Χιόνια στη Μύκονο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ/EUROKINISSI
Χιόνια στη Μύκονο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ/EUROKINISSI

Κρήτη: Προβλήματα στο Αρκαλοχώρι

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χιονισμένο Αρκαλοχώρι και ευρύτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, κατέστησαν προβληματική την θέρμανση με τα κλιματιστικά στους οικίσκους στους οποίους ζουν οι σεισμόπληκτοι. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μάρκος Κοκολάκης από το πρωί έχει επιχειρηθεί να βρεθούν σόμπες και αερόθερμα, ενώ μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται σε 35 οικίσκους.

«Καταφέραμε να βρούμε κάποιες θερμάστρες που ήταν σε αποθήκες του δήμου για να λυθεί το πρόβλημα σε κάποιους οικίσκους. Αυτή τη στιγμή όμως σε δέκα οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, σε δέκα ακόμη στο Σαμπάνια, σε οκτώ στη Βόνη και σε επτά οικίσκους στο Χουμερι, οι άνθρωποι δεν έχουν θέρμανση και αυτό είναι πρόβλημα γιατί σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία είναι στο μηδέν και το βράδυ θα πέσει περισσότερο» είπε ο κ. Κοκολάκης που έκανε έκκληση σε όποιον μπορεί να διαθέσει κάποιο θερμαντικό μέσο, «προκειμένου οι άνθρωποι που αυτή την ώρα δυσκολεύονται, να έχουν τουλάχιστον ένα ζεστό περιβάλλον για να περάσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, αλλά με τα κλιματιστικά που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να ζεστάνουν τους οικίσκους.

Τι ισχύει στο οδικό δίκτυο

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Νομός Ρεθύμνης:

  • Επαρχιακή οδός Πατσό –Αποστόλοι Δήμου Αμαρίου, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.
  • Επαρχιακή οδός Αμνάτο –Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.
  • Επαρχιακή οδός Γερακαρίου – Σπηλίου (Δήμου Αμαρίου), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.

Νομός Ηρακλείου :

  • Επαρχιακή οδός Χερσονήσου –Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δ.ε. Κράσι, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.
  • Επαρχιακή οδός Γαζίου–Ανωγείων στο ύψος δ.ε. Γωνιές (Δήμου Μαλεβιζίου) θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.
  • Αγροτικός δρόμος δ.ε Κρουσώνα προς δ.ε. Λιβάδι (Δήμου Μαλεβιζίου) θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης
  • Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Νομός Λασιθίου:

  • Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :
  • Επαρχιακή οδός Αγίου Νικολάου – Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τ.κ. Ζενίων μέχρι το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.
  • Επαρχιακή οδός Χερσονήσου – Οροπεδίου Λασιθίου από την τ.κ. Κράσι μέχρι το Δήμο Οροπέδιο Λασιθίου και εντός του Οροπεδίου.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κρήτη

Η επιδείνωση του καιρού και η χιονόπτωση ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώθηκε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ελήφθησαν μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία αλλά και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε ό,τι αφορά το νομό Χανίων χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στην επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την επαρχιακή οδό από Φώκιες προς Ομαλό. Στο νομό Ρεθύμνης έχει ενεργοποιηθεί προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην επαρχιακή Άμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου). Στο Νομό Ηρακλείου προσωρινά έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, στην επαρχιακή οδό Βιάννος -Αμυρά στο 2ο χιλιόμετρο και τον αγροτικό δρόμο στον Κρουσώνα προς το Λιβάδι(Δήμος Μαλεβιζίου).

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για το Νομό Λασιθίου. Συγκεκριμένα αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου. Την επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα και την επαρχιακή οδό Σητεία -Άγιος Νικόλαος στο 20ο χιλιόμετρο. Επίσης στην επαρχιακή οδό Σητείας προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έκανε έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη Λαμία μέχρι και το Σχηματάρι έχει ήδη σημάνει συναγερμός και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία φορτωμένα με αλάτι ώστε η οδός να παραμείνει ανοιχτή.

Το κύριο βάρος αναμένεται να δοθεί στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και παγετός, αλλά και στην περιοχή της Υλικής και των Θηβών, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος σε νεώτερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Εύβοια

* Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.

* Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).

* Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).

* Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).

* Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Ροβιές.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

* Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

* Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

* Στην Εθνική Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «’Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

* Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).

* Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».

* Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς πριν λίγο ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς κρίθηκε ότι το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά και έτσι κρατήθηκε ανοιχτό το εθνικό δίκτυο αλλά και συνολικά το επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας.

Υπήρξε συνδρομή και στους δήμους για τη διάνοιξη συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Εκτιμήθηκε ακόμη πως όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα μιας και όπως εκτιμούν θα είναι περισσότερο έντονα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην Στερεά Ελλάδα.

«Αναμένουμε ένταση του καιρικού φαινομένου τις επόμενες ώρες και προετοιμαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης κ. Σπανός λίγο μετά το τέλος της συνδιάσκεψης και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί όποιο φαινόμενο παρουσιαστεί. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ο καιρός τη Δευτέρα

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ ενώ στα Δωδεκάνησα θα είναι αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ
δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα ηπειρωτικά τους 3 με 5 και στα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -3 με -6, στα βορειοδυτικά στους -12 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ
στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version