Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού θα χιονίσει – Έλεγχοι από το Σάββατο για αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού θα χιονίσει – Έλεγχοι από το Σάββατο για αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα
Χιονόπτωση στην Αθήνα eurokinissi

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αρχές για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα, που αναμένεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Αττική. Συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων. Πώς θα κινηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά, τσουχτερό κρύο, παγετό και ισχυρούς ανέμους φέρνει από την Κυριακή (5/2) στη χώρα μας η κακοκαιρία Μπάρμπαρα.

Εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων, περιφέρειες και δήμοι κλήθηκαν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροβεστικής Γιάννη Αρτοποιού, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (3/2).

Η ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, υποχρεωτικός είναι πλέον ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ παράλληλα προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους, ενώ αύριο θα ακολουθήσει νέα ευρεία σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης σημείωσε πως όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενεργοποίηση του 112

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Αποφασίστηκε επίσης η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων

Υποχρεωτικά τα αντιολισθητικά μέσα σε όλα τα οχήματα – Έλεγχοι από το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Ταυτόχρονα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων

Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο κάποιος να μετακινηθεί, προτού ξεκινήσει θα πρέπει να ενημερωθεί:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σχετικές πληροφορίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας – Πού θα χιονίσει

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά και στις κατώτερες στάθμες νοτιότερα με την βοήθεια του πολικού αεροχειμάρρου και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ”ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (”BARBARA”) στη χώρα μας από την Κυριακή και μετά, όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Χάρτες 500HPa/SFC την Παρασκευή και την Κυριακή , που μας δείχνουν την διαδρομής της ανώτερης διαταραχής

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι ψυχρές μάζες στα 1500 μέτρα

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή (05/02/2023) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν:

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική. 2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών. 3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. 4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.

12ωρα ύψη χιονιού για την Κυριακή

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο τον νομό.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα