Κακοκαιρία στην Κρήτη: 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα έλαβε η Πυροσβεστική

Κακοκαιρία στην Κρήτη: 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα έλαβε η Πυροσβεστική
ΙΝΤΙΜΕ

Διακοπή όλων των πτήσεων στο Ηράκλειο, σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και του Λασιθίου. Σε αυξημένη ετοιμότητα οι δυνάμεις σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο.

Τεράστια προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη και συγκεκριμένα Ηράκλειο και Λασίθι και πλέον κινείται ανατολικά προς Κάρπαθο και Κάσο. Ένας νεκρός είναι ο τραγικός απολογισμός και μία γυναίκα που παραμένει αγνοούμενη και βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με το θύμα που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Αγία Πελαγία.

Ο 50χρονος μετέφερε την άτυχη γυναίκα, που παραμένει αγνοούμενη στην επιχείρηση του, για λόγους εργασίας. Μέσα σε μία ώρα η Πυροσβεστική δέχτηκε από την περιοχή 453 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς, ενδεικτικό της σφοδρότητας του φαινομένου, για το οποίο όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν πλήρως ενήμερη η Πολιτεία ως προς την σφοδρότητα της κακοκαιρίας στην συγκεκριμένη περιοχή, γι’ αυτό και δεν ενεργοποιήθηκε εγκαίρως το «112».

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός ανέφερε:

«Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή, σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα.

Πυροσβέστες ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας. Σώες απεγκλωβίστηκαν δυο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας, μεταξύ τους και 2 παιδιά.

Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στη Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από εχθές, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από εχθές.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων.

Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο. Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο. ».

Διακόπηκαν όλες οι πτήσεις στο Ηράκλειο και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε Ηράκλειο και Λασίθι

Από το πρωί έως αυτή την ώρα διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Ηράκλειο. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση) που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζοντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στα εξής σημεία:

Στη Σητεία – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όπου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα και δυσχέρεια στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στα εξής σημεία:

  • Εθνική Οδός Ηρακλείου – Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας
  • Εθνική Οδός Ηρακλείου – Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου
  • Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου
  • Λεωφόρος Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού
  • Λεωφόρος Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου
  • Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου- Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού
  • Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας,
  • Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου

Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να αποφεύγουν τη διέλευση τους στα παραπάνω σημεία, να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα