Καταδίκη μέλους του Ρουβίκωνα για ανάρτηση στο Facebook

Καταδίκη μέλους του Ρουβίκωνα για ανάρτηση στο Facebook
Επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ από τον Ρουβίκωνα Eurokinissi

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης είχε παραπεμφθεί και για ηθική αυτουργία σε φθορές για σχόλιο του facebook μετά την παρέμβαση του Ρουβίκωνα στον ΣΕΒ, αδίκημα για το οποίο αθωώθηκε.

Σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή για το αδίκημα της διέγερσης για την διάπραξη κακουργημάτων, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης, σε συνέχεια παρέμβασης της αναρχικής συλλογικότητας στον ΣΕΒ.

Ο Καλαϊτζίδης είχε παραπεμφθεί και για ηθική αυτουργία σε φθορές, με αφορμή σχετικό σχόλιο του στο Facebook, αδίκημα για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά αθωώθηκε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του εισαγγελέα και της συνηγόρου του Γιώργου Καλαϊτζίδη η οποία έκανε λόγο για εμφυλιοπολεμικό αδίκημα (χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισαγγελέα).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για το εν λόγω αδίκημα με αφορμή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ολόκληρη η δήλωση της δικηγόρου του Γ. Καλαϊτζίδη:

«Σήμερα καταδικάστηκε από το Β´ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Γιώργος Καλαϊτζίδης σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών για το εμφυλιοπολεμικής καταγωγής αδίκημα του ά. 184 ΠΚ (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια).

Η δίωξη ασκήθηκε για ανάρτησή του στο Facebook που αφορούσε τον ΣΕΒ. Αν και τα δικαστήρια απέφυγαν κατά τους μεταπολιτευτικούς χρόνους να καταδικάσουν σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το οποίο στην πραγματικότητα προορίζεται να διώξει την άποψη του εσωτερικού εχθρού και την ελεύθερη έκφραση του πολιτικού αντιπάλου, σήμερα είχαμε μία θεαματική επιστροφή στην δικαστική πρακτική του εμφυλίου και της δικτατορίας. Στο αχανές τοπίο του διαδικτυακού λόγου ο Γιώργος Καλαϊτζίδης έχει επιλεγεί ως το πρόσωπο του οποίου ο λόγος θα είναι αξιόποινος και θα τιμωρείται.

Η λογοκρισία, ο έλεγχος του λόγου και της έκφρασης, η ποινική αντιμετώπιση της άποψης που δεν συνάδει με την κυρίαρχη πολιτική τάξη διώκεται και τιμωρείται όπως παλιά, παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις που τέθηκαν από το Σύνταγμα του 1975 και παρά τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. Η επιλογή δικαστικών κρίσεων που διώκουν και τιμωρούν το φρόνημα αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη επιστροφή σε κανονιστικές δομές του παρελθόντος ιστορικά και πολιτικά απαξιωμένες».

Λίγο αργότερα, ο Γ. Καλαϊτζίδης έγραψε, στο Facebook: «Μου έριξαν 9 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ για την κατηγορία (χουντικής προέλευσης)της «διέγερσης για την διάπραξη κακουργημάτων ή διχόνοια».Και η ποινή αυτή για μια ανάρτηση που έκανα στο Facebook για τον ΣΕΒ! Ούτε ο Μιχαλολιάκος δεν καταδικάστηκε σε δίκη που είχε με την συγκεκριμένη κατηγορία. Ουσιαστικά δεν θυμάμαι κανέναν να έχει καταδικαστεί για «διέγερση» και ειδικά με τόσο μεγάλη ποινή». Στην ανάρτησή του καταλήγει «ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΟΥΝΤΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ. Σ**** ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα