Καταδίκη υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας για δωροδοκία

Καταδίκη υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας για δωροδοκία

Τι ποινές επιβλήθηκαν σε έναν προϊστάμενο και δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι ζήτησαν φακελάκι από επιχειρηματία για να μην βεβαιώσουν παράβαση

Ένοχοι για απόπειρα εκβίασης, παθητική δωροδοκία και υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έναν προϊστάμενο και δύο ελεγκτές, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική φυλάκιση 5 ετών και 6 μηνών έκαστος. Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με τις επιβαρυντικές διατάξεις για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, που καταργήθηκαν, ωστόσο, με το νέο νόμο. Το δικαστήριο μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα και επέβαλε ποινές εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα ενώ δέχτηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση τους. Οι δύο ήταν προφυλακισμένοι τον τελευταίο χρόνο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε και μία λογίστρια, η οποία είχε συλληφθεί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Κρίθηκε αθώα λόγω αμφιβολιών ως προς το δόλο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιούλιο του 2013 οι δύο ελεγκτές έκαναν έλεγχο σε κατάστημα εμπορίας μαγιό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και βρήκαν βιβλίο με καταχώρηση αφορολόγητων εισπράξεων, το οποίο κατάσχεσαν. Προκειμένου να μην βεβαιώσουν το πρόστιμο, απαίτησαν αρχικά 15.000 ευρώ και στη συνέχεια 25.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις.

"Στο νέο  νόμο που τέθηκε σε ισχύ, από τον Απρίλιο 2014, απαλείφθηκε η διάταξη που ορίζει ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών τελούν τη "δωροδοκία" σε βαθμό κακουργήματος. Ζητήσαμε την εφαρμογή του προηγούμενου νόμου που ήταν επιεικέστερος, τιμωρώντας  το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό πλημμελήματος, και  αυτό έγινε δεκτό  από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης" δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, Νίκος Διαλυνάς.

Πληροφορίες από voria.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέα τα στελέχη του ΣΔΟΕ που ζητούσαν φακελάκι

SHARE:

24Media Network