Βόμβα στο Εφετείο: Βρέθηκε καμένο το βανάκι στα Εξάρχεια

Βόμβα στο Εφετείο: Βρέθηκε καμένο το βανάκι στα Εξάρχεια
Bomb explosion at Hellenic Soupreme Court, in Athens, on December 22, 2017 / , , 22 , 2017 George Vitsaras / SOOC

Την βόμβα τοποθέτησαν δύο άτομα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν από την Λ. Αλεξάνδρας προς Πεδίο του Άρεως-Τα χτυπήματα της Ο.Λ.Α. θυμίζει η ενέργεια - Καμένο στα Εξάρχεια βρέθηκε το όχημά τους

Πυρετώδεις είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 2:50 τα ξημερώματα από άγνωστο άτομο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα», πως θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά και δεν πρόκειται για φάρσα.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία και εξίσου άμεσα ισχυρή δύναμη αστυνομικών απέκλεισαν την γύρω περιοχή.

Πράγματι, στις 3:25 ο ισχυρός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η βομβιστική επίθεση είχε χαρακτήρα καταδρομικής ενέργειας, αφού παραπέμπει στο στυλ της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α), πέρυσι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Απρίλιο με την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank επί της οδού Σανταρόζα.

Ξαφνικά σταμάτησε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου βαν μπροστά από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, κατέβηκαν από πίσω δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ανέβηκαν σύντομα τα σκαλιά και άφησαν μία τσάντα με την βόμβα στην είσοδο του Εφετείου.

Αμέσως μετά κατέβηκαν, επιβιβάστηκαν στο βανάκι που τους ανέμενε τουλάχιστον ένας συνεργός τους και διέφυγαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την Λ. Αλεξάνδρας και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Πεδίο του Άρεως.

Στις 2:58 κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά σε όχημα τύπου βαν και μάρκας FIAT DOBLO στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, το οποίο ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φρουρός στο Εφετείο και μοιραία εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική ως το όχημα που χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους οι δράστες.

Ο αστυνομικός φρουρός που ήταν στο κουβούκλιό του, τους είδε αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει καθώς ήταν αστραπιαίες οι κινήσεις τους και κάλεσε αμέσως το κέντρο αναφέροντας το περιστατικό. Ο φρουρός, έκανε επίσης  λόγο και για έναν θόρυβο που άκουσε προς το μέρος του όταν οι δράστες ανέβαιναν τα σκαλιά και εξετάζεται η πιθανότητα να πυροβόλησαν προς το μέρος του οι τρομοκράτες, γι αυτό μεταξύ άλλων γίνεται και έρευνα για να εντοπιστεί τυχόν κάλυκας στο σημείο.

Αμέσως δόθηκε εντολή σε περιπολικά και συμβατικά οχήματα που περιπολούν στο γύρω οικοδομικό τετράγωνο και ξεκίνησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, τους οποίους όμως έχασαν και δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Στο μεταξύ προέκυψε και το απειλητικό τηλεφώνημα και αμέσως δόθηκε εντολή για αποκλεισμό της περιοχής και αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο. Ενδεχομένως να υπήρχε σε απόσταση και υποστηρικτική ομάδα των τρομοκρατών, αλλά αυτό μοιραία είναι εικασία.

Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλη απόσταση και προκλήθηκαν φθορές και σε τζαμαρίες στα απέναντι σπίτια και καταστήματα.

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει αποκλείσει την οδό Λουκάρεως και βεβαίως άντρες της Αντιτρομοκρατικής και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), που συλλέγουν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού για να μεταφερθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και από εκεί ίσως να σχηματίσουν μία πρώτη εικόνα οι Αρχές για την ταυτότητα των δραστών.

Η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια έως αυτή την ώρα παραμένει άγνωστη αν εξαιρέσει κανείς τις εκτιμήσεις που γίνονται από την μεθοδολογία των δραστών και σίγουρα αναμένουν με αγωνία οι Αρχές την ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική αυτή επίθεση.

Άγνωστοι παραμένουν και οι λόγοι αυτής της επίθεσης και έτσι, επίσης μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση, αν για παράδειγμα έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς, αν και η βόμβα δεν τοποθετήθηκε στο διπλανό Ειρηνοδικείο.

Άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συλλέγουν επίσης τυχόν βιντεοληπτικό υλικό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από γειτονικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σχηματίσουν μία εικόνα των δραστών, του τρόπου και της τελικής κατεύθυνσης διαφυγής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα