Καταστροφικές πυρκαγιές: Νέα ημέρα αγωνίας σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και Φωκίδα

Καταστροφικές πυρκαγιές: Νέα ημέρα αγωνίας σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και Φωκίδα
AP

Μάχη με τον χρόνο και τις φλόγες για να μην επεκταθεί περισσότερο η φωτιά στην Πάρνηθα και στην περιοχή γύρω από την Λίμνη Μαραθώνα-Ανοιχτό το καταστροφικό μέτωπο στην βόρεια Εύβοια και ελαφρώς καλύτερη εικόνα στις υπόλοιπες φωτιές που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική ανά την Επικράτεια

Ακόμη μία ημέρα αγωνίας διαδέχτηκε την εφιαλτική νύχτα με τις ανεξέλεγκτες φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Φωκίδα.

Στην Αττική, το μέτωπο στην πλευρά της Πάρνηθας αναζωπυρώνεται διαρκώς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, εντός του αστικού ιστού και πάνω από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το μέτωπο στην περιοχή της Μαλακάσας, στον Άγιο Στέφανο και πέριξ της Λίμνης Μαραθώνα. Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθούν στην περιοχή αυτή οι οικισμοί Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι και Λόφος Κουρεμένου. Τη νύχτα εκκενώθηκαν προληπτικά Μαρκόπουλο, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Μίλεσι ενώ δόθηκε αγώνας με διάνοιξη ζωνών ώστε να μην φύγει η φωτιά προς τον Ωρωπό κάτι που φαίνεται πως έχει επιτευχθεί.

Οι άνεμοι όσο περνάει η ώρα ενισχύονται με βόρεια κατεύθυνση και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Στην φωτιά αυτή από Πάρνηθα έως Μαραθώνα επιχειρούν 720 άντρες της Πυροσβεστικής με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Eurokinissi

Ο απολογισμός είναι ένας νεκρός και 9 τραυματίες, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα εντελώς και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους με μετατράπηκαν σε στάχτη.

Στο Ποικίλο Όρος η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το απόγευμα και βράδυ. Δεν φαίνεται να κινδυνεύει η Πετρούπολη πλέον, ενώ υπάρχον δυνάμεις στο σημείο και επιχειρούν πάντα υπό τον φόβο και τυχόν αναζωπυρώσεων από την ένταση των ανέμων. Στο Σούνιο η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί.

Οι διακοπές στην κυκλοφορία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ, ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: 1. ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ – ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ 2. ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Λ. ΚΥΜΗΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ 3. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΦΕΝΔΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 4.ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΥΦΤΑΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ Λ.ΚΥΜΗΣ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ 5. Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ- ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΥΦΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 6. ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΑΜΙΑ 7. KOMBOΣ OINOΦYTΩN 8. ΔIOΔIA AΦIΔNΩN9. ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK 10.ΛIMNH MAPAΘΩNA AΠO THN OΔO MEΓAΛOY AΛEΞANΔPOY 11. ΠΛ. AΓIOY ΣTEΦANOY ΠPOΣ MAPAΘΩNA 12. BAPNABA KAI MIXAHΛ MANTA 13. MOYΣΩN AΠO THN OΔO IΩANNOY MIXA 14. BAΣIΛIKA KTHMATA AΠO TO YΨOΣ THΣ TABEPNAΣ ΛEΩNIΔAΣ 15. KOMBOΣ AΦIΔNΩN 16. KOMBOΣ ΠOΛYΔENΔPIOY 17. KOMBOΣ MAPKOΠOYΛOY 18. KOMBOΣ MAΛAKAΣAΣ 19. ΛEΩΦOPOΣ KPYONEPIOY AΠO THN OΔO KOΛOKOTPΩNH 20. ΛEΩΦOPOΣ KPYONEPIOY AΠO THN OΔO XIOY 21. ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ 22. ΤΑΤΟ’Ι’ΟΥ ΚΑΙ ΧΛΟΗΣ 23. Λ.ΚΥΜΗΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ 24 .ΧΕΛΜΟΥ ΑΠΟ ΟΔΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ 25. ΚΑΛΕΤΖΙ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ 26. ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΑΝΕΜΩΝΗΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ 27. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 28. Λ.ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. 29. Λ.ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΤΑΜΑΤΑ.

Eurokinissi

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: ΤΑΤΟΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, Λ. AΘHNΩN – ΣOYNIOY AΠO TO YΨOΣ TOY KATAΣTHMATOΣ MARIDA SEAFOOD RESTAURANT EΩΣ TO YΨOΣ TOY NAOY ΠOΣEIΔΩNOΣ KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ, ΠEPIOXH ΛEΓPENA, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, Λ.ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. Λ.ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ.

Τραγική η κατάσταση στην Εύβοια και κάπως καλύτερη στην Ηλεία

Από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο καίγεται η βόρεια Εύβοια και η ένταση των ανέμων συνεχίζει να ανακατευθύνει σε σημεία που είχαν γλιτώσει την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες και πλέον ισοπεδώνονται και αυτά.

Στην Λίμνη έγινε μία δραματική εκκένωση χθες των κατοίκων από το Λιμενικό και από Ferry Boat, από το λιμάνι της οποίας απομακρύνθηκαν 631 άνθρωποι Οι τελευταίες εκκενώσεις ζητήθηκαν χθες για τους οικισμούς: Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι, Δαφνουσία, Τρούπη, Πύλη, Προκόπι, κατά μήκος των οποίων υπάρχουν ενεργές εστίες.

Eurokinissi

Επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, παραμένει σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Το μεγαλύτερο βάρος πλέον έχει δοθεί στις περιοχές Κολίρι, Λαμπέρι και Βαρβάσαινα, αλλά και στην Νεμούτα για να μην περάσει η φωτιά στην Αρκαδία.

Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας επίσης παραμένει σε εξέλιξη το μέτωπο και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ χθες ζητήθηκε η εκκένωση του Γυθείου.

Eurokinissi

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Μέλπεια Μεσσηνίας, επίσης παραμένει σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α., ενώ η φωτιά πέρασε χθες την Εθνική Οδό και επεκτάθηκε στην πλευρά της Αρκαδίας.

Στην φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας, είναι εξίσου δραματική η κατάσταση. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα 24ωρα εντολή εκκένωσης για την Ελαία, την Καλλιθέα και τον Τολοφώνα και στη συνέχεια για τις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας, ζητώντας από τους κατοίκους το «112» να κατευθυνθούν προς Ιτέα. Το μέτωπο πλέον κινείται προς την Ερατεινή. Επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, στην φωτιά που έχει ξεσπάσει και στα Γρεβενά, στην περιοχή Δεσκάτη, η εικόνα πλέον είναι πολύ καλύτερη όπως και στις φωτιές της Φθιώτιδας. Στις Γούβες Ηρακλείου οριοθετήθηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα