Κατάθεση – καταπέλτης της Βαρβάρας Φύτρου για τη φονική φωτιά στο Μάτι

Κατάθεση – καταπέλτης της Βαρβάρας Φύτρου για τη φονική φωτιά στο Μάτι
Εσωτερικό καμένου σπιτιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Eurokinissi

"Πρέπει να βρείτε ποιοι φταίνε. Εγώ θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για ό,τι έγινε εκείνο το απόγευμα και έχασα την οικογένειά μου" φέρεται να κατέθεσε η Β. Φύτρου, η οποία έχασε το σύζυγο και τα δύο παιδιά της στη φωτιά στο Μάτι.

«Σας παραδίδω τη μήνυσή μου. Εμμένω σε όσα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και κακουργηματική έκθεση. Για όλα τα άλλα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα βρείτε. Δείτε ποιοι φταίνε και ποιοι όχι. Θεωρώ ότι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι αποκλειστικά είναι αυτοί τους οποίους κατήγγειλα με τη μήνυσή μου». Με τα λόγια αυτά φέρεται να περιέγραψε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, κατά την κατάθεσή της στον εισαγγελέα τη θέση της για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου έχασε στη φωτιά τον σύζυγό της και τα δυο της παιδιά.

Η άτυχη γυναίκα στάθηκε στη μήνυση που είχε καταθέσει πριν από μία εβδομάδα κατά των Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους Σωτήριο Τερζούδη, τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας μέρος των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Μαραθώνα που είχε γίνει τον Απρίλιο και όπου γινόταν λόγος για τα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική προστασία του δήμου. Όπως καταγγέλλει ο συνήγορος της κ. Φύτρου, Βασίλης Καπερνάρος, είχε ενημερωθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πως δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά το σχέδιο πολιτικής προστασίας αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως.

«Ο τομέας πολιτικής προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας από τον Δήμο», ανέφεραν χαρακτηριστικά από τον Απρίλιο στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα.

Στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο επρόκειτο να εγκριθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Μαραθώνα για το 2018, κάτι το οποίο σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 185 από το 2007 έπρεπε να είχε γίνει στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του Ηλία Ψινάκη. Η έγκριση του σχεδιασμού -στον οποίο περιλαμβανόταν και η πολιτική προστασία- ήρθε με καθυστέρηση… τριών ετών: «Η πολιτική προστασία στον Δήμο θα πρέπει να οργανωθεί και να αποκτήσει δυνατότητες και εργαλεία αντίδρασης», σημειώνεται.

Σε ένα άλλο σημείο του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητείτο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αναφερόταν το θέμα της προσβασιμότητας στις ακτές, το οποίο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, συνδέεται με την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς γίνεται μνεία στην πρόσβαση στη θάλασσα. «Η προσβασιμότητα των ακτών θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από το ΣΒΑΚ αλλά και να υιοθετήσει προτάσεις και λύσεις μέσα από τη διαβούλευση. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο πρότασης για την πρόσβαση στο παράκτιο άλσος, το οποίο θα αποτελεί μετά από διαβούλευση τη θέση του Δήμου και θα έχει και τη σύμφωνη άποψη των δημοτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα