Καθαρά Δευτέρα 2021: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις
Πέταγμα χαρταετού στο Καβούρι την Καθαρά Δευτέρα (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά πετάμε χαρταετό, τρώμε λαγάνα, και κάνουμε Κούλουμα. Για ποιους λόγους όμως γίνονται όλα αυτά και τι συμβολίζουν;

Η Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με το πέταγμα τουχαρταετού, την λαγάνα και την απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών από τοτραπέζι.

Πόσοι άνθρωποι όμως γνωρίζουν τι συμβολίζει και από πουπηγάζει κάθε παράδοση που συνηθίζεται κατά τη συγκεκριμένη μέρα;

Γιατί ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί την συγκεκριμένημέρα οι ορθόδοξοι χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά. Την ημέρααυτή, αφήνουν πίσω τους όλες τις αμαρτωλές συνήθειες, μαζί με τα αρτύσιμα, δηλαδήτα μη νηστίσιμα φαγητά.

Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες και οι μέρες της νηστείαςτου Χριστού. Εορτάζεται 48 μέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το ορθόδοξο χριστιανικό Πάσχα.

Το 2021 η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 15 Μαρτίου.

Τι είναι τα Κούλουμα;

Στιγμιότυπο από την Καθαρά Δευτέρα Eurokinissi

Τα Κούλουμα είναι ο τρόπος που γιορτάζεται η μέρα αυτή. Συγκεκριμένα,ο κόσμος βγαίνει έξω στην ύπαιθρο και συνήθως πάει στην φύση προκειμένου ναπετάξει και τον χαρταετό.

Πολλοί Δήμοι της χώρας, στις εποχές πριν τον κορονοϊό διοργάνωνανεκδηλώσεις με συναυλίες, φαγητό και παραδοσιακούς χορούς.

Η λέξη κούλουμα μπορεί να είναι ευρέως γνωστή, όμως ηπροέλευσή της δεν είναι ξεκάθαρη. Πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τον αναγραμματισμότης λατινικής λέξης cumulus (κούλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος.

Υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνδέουν την αφθονία και το σωρό με το πολύ φαγητό και τον χορό της ημέρας, ενώ με την λέξη επίλογοςυποδηλώνεται το τέλος της αποκριάς.

Γιατί τρώμε λαγάνα;

Λαγάνα στα Τρίκαλα (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος που συνηθίζεται να τρώγεταιτην Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα φτιάχνεται δίχως προζύμι και συμβολίζει το πρόχειροψωμί που έτρωγαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτουπό την αρχηγία του Μωυσή.

Από τότε και έπειτα, επιβαλλόταν από Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα. Αυτό σταμάτησε μέχρι το τελευταίο Πάσχα, ότανο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Γιατί πετάμε χαρταετό;

Πέταγμα χαρταετού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Eurokinissi

Ο λόγος που πετάμε χαρταετό, κατά την ελληνική παράδοση θυμίζει αρκετά τον λόγο που ισχύει και το κινεζικό έθιμο.

Συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς τον ουρανό και ουσιαστικά προς τον Θεό. Οι άνθρωποι πιο παλιά πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός, τόσο πιο πιθανό ήταν να ακούσει ο Θεός τις προσευχές τους.

Ο λόγος που το έθιμο αυτό συμβαίνει κατά την Καθαρά Δευτέρα, δεν είναι τυχαίο. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική κάθαρση.

Δεν ξέρουμε που και πότε ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, όμως το πιο πιθανό είναι οι Κινέζοι να έκαναν την αρχή. Οι χαρταετοί στην Κίνα έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 3.000 χρόνια περίπου.

Τα έθιμα της Ελλάδας

Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα Eurokinissi

Μπορεί σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι να πετούν χαρταετό, να τρώνε λαγάνα και να νηστεύουν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όμως ορισμένες περιοχέςέχουν τα δικά τους μοναδικά έθιμα.

Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο γνωστός χορός των παπάδων. Στο συγκεκριμένο έθιμο, ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται απόγέροντες.

Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου αναβιώνει το έθιμο του Αγά, το οποίο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία. Στο συγκεκριμένο έθιμο, ο αγάς, είναιδικαστής και καταδικάζει με δικό του μοναδικό τρόπο τους θεατές.

Ένα άλλο έθιμο που προέρχεται από την Τουρκοκρατία λαμβάνειχώρα στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό μεταμφιέζεται κάποιος κάτοικος σε Μπέη καιπεριφέρεται στην πόλη ενώ μοιράζει ευχές.

Στην Μεθώνη της Μεσσηνίας, γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, δηλαδή μια αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου που είχε γίνει κατά τον 14ουαιώνα.

Αναλυτικά οι αργίες του 2021:

  • Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
  • Μεγάλη Παρασκευή: Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
  • Μεγάλο Σάββατο: Σάββατο 1η Μαΐου 2021
  • Εργατική Πρωτομαγιά: Σάββατο 1η Μαΐου 2021
  • Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 2 Μαΐου 2021
  • Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 3 Μαΐου 2021
  • Πεντηκοστή: Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
  • Ημέρα του ΟΧΙ: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
  • Χριστούγεννα: Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021
  • Σύναξη της Θεοτόκου: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα