Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια: Ξύλο και καταστολή στην Ελλάδα του 2013

Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια: Ξύλο και καταστολή στην Ελλάδα του 2013

Τι δήλωσαν μέλη της "Κίνησης ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια" σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη στα ΜΜΕ. Μαρτυρίες καταστολής και βασανιστηρίων (Vids)

Η νεοσύστατη "Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια" έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9 Απριλίου, στο ΄γεμάτο χώρο της πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ, όπου παρουσίασε τους βασικούς της στόχους.

Να καταγράφει και να καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια που συμβαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, στις φυλακές, στα κέντρα κράτησης, παντού. Να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Να αποτελεί αξιόπιστη αναφορά για ενημέρωση ενάντια στην αποσιώπηση και, τέλος, να παρεμβαίνει επιτόπου, συνεπικουρούμενη από ομάδα γιατρών και δικηγόρων.

Μετά την παρουσίαση βίντεο παρεμβάσεων, το λόγο πήραν οι ομιλητές: Ο Δημήτρης Κατσαρής, δικηγόρος, αναφέρθηκε στην υπόθεση των 15 διαδηλωτών, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής μοτοπορείας τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα και βασανίστηκαν από την αστυνομία ενώ κρατούνταν.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιάννης Μπουρζούκος, πατέρας του  24χρονου Δημήτρη Μπουρζούκου, εκ των τεσσάρων συλληφθέντων τον περασμένο Φλεβάρη στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημήτρη Κοπανά, πρώην κρατούμενου, ο οποίος περιέγραψε τα συχνά βασανιστήρια στις φυλακές και τα κρατητήρια. Τέλος, μίλησε ο Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος, πολιτικός κρατούμενος που βασανίσθηκε στη διάρκεια της Χούντας.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι: Κώστας Δουζίνας, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Περικλής Κοροβέσης, πρώην πολιτικός κρατούμενος και βασανισθείς από τη Χούντα των συνταγματαρχών, Γιάννης Μουζάλας, γιατρός, μέλος των Γιατρών του Κόσμου. Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Κίνηση:

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε κείμενο υπογραφών (μπορείτε να το βρείτε εδώ: greek-committeeagainsttorture.blogspot.gr), το οποίο είχε μεταφραστεί σε 5 γλώσσες και υπογράφτηκε από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δημήτρης Κατσαρής (δικηγόρος): "Η κεντρική διοίκηση καλύπτει τα βασανιστήρια"

Είμαστε στην Ελλάδα του 2012, όπου μια πολιτική κίνηση που θέλει να αντισταθεί στην άνοδο του φασισμού τα τελευταία χρόνια. Έτσι, διοργανώνεται μια μοτοπορεία για να περάσει από τις περιοχές της Αθήνας που έχουν καταγραφεί πολλά και επικίνδυνα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Η αστυνομία επιτίθεται στη μοτοπορεία. Το ξύλο είναι πάρα πολύ και 15 από αυτά τα άτομα συλλαμβάνονται και πηγαίνουν στη ΓΑΔΑ. Μετά από 19 ώρες τούς επιτρέπεται να δουν δικηγόρο. Η πρώτη μας επαφή με τους συλληφθέντες ήταν σοκαριστική.

Τα τραύματα ήταν εμφανέστατα. Τα περισσότερα δεν έγιναν κατά τη στιγμή της σύλληψης, εκτός από αυτά με τέιζερ και τα εγκαύματα από τις απευθείας ρίψεις επάνω τους χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας. Ομάδα αστυνομικών δήλωσαν ευθέως την πολιτική τους τοποθέτηση λέγοντας στους συλληφθέντες “Χρυσή Αυγή και θα σας γαμήσουμε τη μάνα”. Δεν τους επέτρεπαν νερό. Τους χτυπούσαν τους έβριζαν τους τίναζαν στάχτες στο κεφάλι. Τα χτυπήματα και τα βρισίματα ήταν επαναλαμβανόμενα και συνεχή, ιδίως στις γυναίκες. Οι συμπεριφορές ήταν εντελώς εξευτελιστικές. Υπήρχαν δυνατοί προβολείς που τους σημάδευαν στα μάτια. Και αυτό συνεχίστηκε για πολλές ώρες, χωρίς να τους επιτρέπεται ο ύπνος. 

Την επόμενη μέρα υπήρχε αλληλέγγυος κόσμος στην Ευελπίδων και εκεί 24 άτομα συνελήφθησαν. Τους υποχρέωσαν να γδυθούν, να σκύψουν να παίρνουν ανάρμοστες στάσεις. Το ξύλο και το βρίσιμο ήταν συνεχές. Δεν υπήρχε πρόσβαση σε δικηγόρους. Δεν θα σας μεταφέρω περισσότερο τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Θα σας πω μόνο ότι πολλά άτομα της επόμενης μέρας δεν θέλουν να το καταγγείλουν επισήμως...

Από τις πρώτες μέρες προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα περιστατικά. Η μόνη βοήθεια ήταν από τον ξένο Τύπο. Η ιστορία μάς δικαιώνει με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Και τώρα περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα βασανιστήρια συνέβησαν από μεγάλη μερίδα αστυνομικών μέσα στη ΓΑΔΑ, παρουσία δεκάδων αστυνομικών. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό. Το ότι είναι επιλογή της κεντρικής διοίκησης και καλύπτονται από αυτήν.

Γιάννης Μπουρζούκος: "Βασάνισαν το παιδί μου - Δεν έφερε καμία αντίσταση κατά τη σύλληψη"

Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Αν η Κίνηση σταματήσει εδώ, θα είναι αποτυχημένη. Πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη γη. Ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση τους να κάνουμε μια παγκοσμιοποίηση που θα είναι αντίθετη στο βασανισμό των ανθρώπων. Δεν υπάρχει ένας λογικός να πει ότι σε αυτό το κράτος υπάρχει δημοκρατία.

Όσον αφορά τα παιδιά. Τα ίδια δεν θέλουν να θυματοποιηθούν. Σήμερα το παιδί μου μου είπε δεν είμαστε εμείς, είναι κι οι τσιγγάνοι, οι φτωχοί, οι ανήμποροι. Όλοι αυτοί που δεν έχουν μικρόφωνο στο χέρι τους. Και αυτών ο βασανισμός είναι πολύ χειρότερος από αυτά που είδαμε στις εφημερίδες. Όσο, για τους ίδιους, δεν έφεραν αντίσταση. Είχαν στο αυτοκίνητο ένα γιατρό. Περιμένουμε να πει τα πραγματικά γεγονότα. Μάλιστα αυτός είχε χρήματα μαζί του γύρω στις 16000 ευρώ τα οποία τους πρόσφερε. Του απάντησαν πως τους ενδιαφέρουν μόνο τα ασφαλισμένα χρήματα των τραπεζών. 

Όταν τους έπιασαν δεν έφεραν αντίσταση. Ο γιος μου φώναξε από το αυτοκίνητο "τελειώσαμε" όταν τους έβαλαν χειροπέδες πισθάγκωνα και τους χτύπησαν λίγο. Έπειτα τους πήγαν στο ΑΤ Βέροιας, όπου άρχισαν να τους χτυπούν δεμένους. Κλωτσιές και μπουνιές.

Σε κάποια στιγμή ο διοικητής είπε "εδώ μπροστά μου θα τους χτυπάτε; Πηγαίνετέ τους μέσα στα δωμάτια". Το γιο μου τον γονάτισαν του έβαλαν κουκούλα και άρχισαν να τον χτυπάνε επί 4 ώρες με εναλλαγή. Μάλιστα σε κάποια στιγμή κάποιος από αυτούς που τον χτύπαγε λέει "έλα, Νίκο, η σειρά σου". Τους άφησαν και λέει ο ένας αστυνομικός άμα θες πήγαινε να πλυθείς στην τουαλέτα αλλά μην τρομάξεις με αυτό που θα δεις. Έμειναν δεμένοι, κοιμήθηκαν δεμένοι, μεταφέρθηκαν δεμένοι στη ΓΑΔΑ.

Δημήτρης Κοπανάς, 31 ετών: "Να μάθουν όλοι για τα "Μπλε Κελιά" του ψυχιατρείου"

Θα μιλήσω για προσωπικά βιώματα στις φυλακές και τη ΓΑΔΑ. Τις πρώτες 3 μέρες δεν με ακούμπησαν. Άκουγα τους αστυνομικούς που έλεγαν αφήστε τον να περάσει πρώτα ανακριτή. Μόλις γύρισα από τον ανακριτή, “απόλαυσα” τη φιλοξενία της αστυνομίας. Δεμένος πισθάγκωνα, με δεμένα χέρια πίσω. Όποτε άλλαζε η βάρδια της αστυνομίας με χτυπούσαν αλύπητα. Δεν άφηναν να με δουν οι δικοί μου. Σπασμένα δόντια, μώλωπες παντού σε όλο το πρόσωπο. Έπρεπε να πάω φυλακή με κράτησαν 3 μέρες ακόμα.

Όταν με είδε ο δικηγόρος μου την 6η μέρα, ζήτησε εξηγήσεις. Είπαν ότι πήγα να αποδράσω παρότι ήμουν κλειδωμένος και δεμένος πισθάγκωνα και για να μην με πυροβολήσουν με έριξαν από τις σκάλες. Στη φυλακή ζήτησαν να γδυθώ να σκύψω να βήξω και ο δεσμοφύλακας κοίταγε τα γεννητικά μου όργανα. Με χτύπησαν γιατί δεν έσκυψα και δεν έβηξα. Στη φυλακή έχω δει ανθρώπους να βασανίζονται, κυρίως αλλοδαπούς.

Ένας είχε πέσει σε κώμα από το πολύ ξύλο και την επόμενη μέρα ο αρχιφύλακας Λαμπράκης φώναξε ένα συμπατριώτη του κρατούμενο και είπε: “Αν ζητηθούν εξηγήσεις θα πεις ότι είχες διαφορές μαζί του και ότι τον χτύπησες εσύ και δεν θα περάσεις πειθαρχικό”.

Είχα αμμώδη πέτρα στα νεφρά και χτυπούσα την πόρτα στις 12.30 για να πάω νοσοκομείο. Και επειδή τους σήκωσα από τον καφέ 5 δεσμοφύλακες μου ξεκινάνε ξυλοδαρμό και μου φώναζαν “νοσοκομείο θες, στο νοσοκομείο θα σε στείλουμε” και όντως με έστειλαν. Διατάχθηκε ΕΔΕ. Αλλά ΕΔΕ σημαίνει δεν είδα.

Να σας πω και για τα Μπλε Κελιά του ψυχιατρείου. Είναι ένας χώρος δύο επί δύο, μπλε αφορολέξ παντού, 3 μέτρα ύψος, και κλιματιστικό. Για 15 λεπτά κρύος αέρας, ο κρατούμενος γυμνός, και από το κρύο στο φουλ ζεστό και σε κρατάνε 2 ή 3 μέρες, μέχρι να γίνεις “ καλό παιδί”. Σου ανοίγουν την πόρτα, σου πετάνε μια πλαστική καραβάνα για να φας στο χέρι, χωρίς πιρούνι. Βρέθηκα για 4 μέρες στα Μπλε Κελιά, επειδή αρνήθηκαν τον ενδοσωματικό έλεγχο.

Πηγή: greek-committeeagainsttorture

Πηγή βίντεο: left.gr

SHARE:

24Media Network