Κομισιόν: Χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες στην Ελλάδα λόγω λήξης προγράμματος διαμονής

Κομισιόν: Χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες στην Ελλάδα λόγω λήξης προγράμματος διαμονής

Η λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στέγασης προσφύγων "Φιλοξενία" τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει οδηγήσει τουλάχιστον 2000 πρόσφυγες να κοιμούνται σε δρόμους και πάρκα ελληνικών πόλεων, σύμφωνα με καταγγελίες διεθνούς οργάνωσης.

Χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην χώρα μας, ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και χωρίς στέγη, σε συνθήκες τρίτου κύματος πανδημίας, ύστερα από τη διακοπή χρηματοδότησης ευρωπαϊκού προγράμματος φιλοξενίας.

Η Ιμοτζέν Σάντμπερι, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Διεθνούς Επιτροπής Σωτηρίας (IRC), σε δηλώσεις της στον Guardian, υπογράμισε την κρισιμότητα της κατάστασης, εξηγώντας πως “χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα κίνησης, χωρίς πρόσβαση σε πληροφόρηση, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας στη γλώσσα τους και άλλα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης, αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά επικίνδυνο να βρεθούν άστεγοι και άνεργοι και μάλιστα ενώ μια σοβαρή υγειονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Καθώς αρκετά από τα συμβόλαια διαμονής σε ξενοδοχεία που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Κομισιόν “Filoxenia” έχουν λήξει μεσα στους τρεις προηγούμενους μήνες, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες αναγκάζονται να κοιμούνται σε σε χώρους όπως πάρκα και πλατείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της IRC που καταγράφηκαν από τον Guardian, μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 750 άντρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να αποχωρήσουν από τους χώρους διαμονής, λόγω της λήξης χρηματοδότησης της φιλοξενίας τους.

“Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα με τους πρόσφυγες, αντικατοπτρίζει το συνολικότερο πρόβλημα της πολιτικής μας ως προς την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. Τόσα χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, αυτό το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Θα δούμε ξανά και ξανά εικόνες αστέγων προσφύγων, μέχρι να γίνουν πραγματικές προσπάθειες για την ένταξη τους στην κοινωνία μας” τοποθετήθηκε σχετικά ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, της ΜΚΟ Solidarity Now.

Σήμερα, σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποσυμπίεση των κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά, οι πρόσφυγες έχουν μόλις ένα μήνα στη διάθεση τους ώστε να πραγματοποιήσουν την μετάβαση από τη διαμονή σε οργανωμένες επιδοτούμενες δομές διαβίωσης προς καταλύματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι με δικούς τους πόρους. Λόγω της δυσκολίας επικοινωνίας και όχι μόνο, αυτή η μετάβαση για του περισσότερους πραγματοποιείται με τεράστιες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα