Κορονοϊός: Απρόβλεπτες οι επεκτάσεις του ιού. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη φάση

Κορονοϊός: Απρόβλεπτες οι επεκτάσεις του ιού. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη φάση
Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού. Eurokinissi

Παρά την υψηλή ετοιμότητα και εγρήγορση ο κορονοϊός εισβάλλει απροειδοποίητα, όπως φαίνεται και από την επιβεβαίωση του 9ου και του 10ου κρούσματος. Συναγερμός στις υγιειονομικές αρχές.

Αυστηρά μέτρα ευρείας κλίμακας αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας μετά και την επιβεβαίωση του 9ου κρούσματος κορονοϊού στην Πάτρα. Πλέον οι υγειονομικές αρχές περνούν από το μικροσκόπιο τις κινήσεις και τις επαφές του 67χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που νόσησε από τον ιό και νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

UPDATE: Το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκαν άλλα 21 κρούσματα στην Πάτρα. Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 31 κρούσματα μέχρι στιγμής.

Η εμφάνιση του 9ου κρούσματος δείχνει πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η πορεία του ιού, αφού το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όπου είχε ταξιδέψει, δεν αποτελούσαν χώρες ρίσκου για τη μετάδοση του κορονοϊού. Η περαιτέρω εξάπλωση οδηγεί στην προετοιμασία της χώρας για την επόμενη μέρα όπου μέτρα όπως οι απομονώσεις ομάδων πληθυσμού δεν έχουν νόημα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 66χρονος, στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους όπου είχε μεταβεί συμμετέχοντας σε εκδρομή επισκεπτόμενος με άλλα 53 άτομα το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Παρουσίασε έντονα συμπτώματα πνευμονίας το Σαββατοκύριακο και τελικά αποδείχτηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Η επιβεβαίωση του κρούσματος σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές οι οποίες διερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί και άλλοι από τον ιό είτε στο περιβάλλον του είτε στο σύνολο των εκδρομέων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην οργανωμένη θρησκευτική εκδρομή συμμετείχαν 54 άτομα από την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Γαστούνη και τη Ζάκυνθο.

Η διαδρομή του ασθενούς

Όταν ο 66χρονος νόσησε πέρασε πρώτα από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί στην Πάτρα την Καθαρά Δευτέρα. Αρχικά, νοσηλεύτηκε σε θάλαμο μαζί με άλλον έναν ασθενή.

Μετά από ένα 24ωρο, όμως, επιδεινώθηκε η κατάστασή του και οι γιατροί στην Πάτρα, αν και το περιστατικό δεν εμπίπτει στον ορισμό του κρούσματος, τον απομόνωσαν και προχώρησαν σε εξέταση για κορονοϊο. Η εξέταση έδειξε πως είναι θετικός στον ιό. Άμεσα ξεκίνησε ο εντοπισμός όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή και των επαφών τους, ώστε να ληφθούν δείγματα.

Η ιχνηλάτηση των επαφών το επόμενο 48ωρο θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις των αρχών. Σημειώνεται πως συνολικά 20 γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο άνδρα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, 15 γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείου του Ρίου και άλλοι 5 από το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι από τους εκδρομείς δήλωσαν στις αρχές ότι έχουν πυρετό.


Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό


*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Μερική Καραντίνα

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή. α μέτ

Τρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα