Κορονοϊός: Αυξάνονται τα εισερχόμενα και τα αγνώστου προέλευσης κρούσματα

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα εισερχόμενα και τα αγνώστου προέλευσης κρούσματα
Αφίξεις επιβατών στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συνολικά 10 επιπλέον κρούσματα που συνδέονται με ταξίδι και 6 που δεν προσδιορίζεται η προέλευσή τους καταγράφηκαν χθες. Αγωνία για το αν τα 8000 τεστ που μπορούν να γίνονται ημερησίως μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Στη δυναμική αύξηση των μαζικών τεστ ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει την επερχόμενη εισαγωγή νέων κρουσμάτων στη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως ο σταθερός εντοπισμός νέων περιστατικών κορονοϊού που συνδέονται με ταξίδι αλλά και άλλων που δεν αναγνωρίζεται η προέλευσή τους, τουλάχιστον για την ώρα, προκαλεί πονοκέφαλο.

Από τα χθεσινά 23 νέα κρούσματα φαίνεται πως 11 συνδέονται με ταξίδι, τα 10 εντοπίστηκαν άμεσα και το ένα μετά από μερικές μέρες στην Κάρπαθο, ενώ υπάρχουν και 6 που δεν συνδέονται ούτε με ταξίδι ούτε με γνωστό κρούσμα και διερευνώνται. Τα μεμονωμένα κρούσματα μπορούν να πυροδοτήσουν έξαρση της επιδημίας ειδικά σε τοπικές κοινωνίες.

Βασικό όπλο της χώρας είναι η διενέργεια εκτεταμένων τεστ. Όμως, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας,τα τεστ στις εισόδους της χώρας μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 8.000. Αυτός ο αριθμός δεν είναι και ιδιαίτερα μακριά από τη συνολική δυναμική που διαθέτει η Ελλάδα για εργαστηριακούς ελέγχους. Διαπιστώνει κανείς ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες των καθημερινών αφίξεων τις επόμενες μέρες.

Χθες πρώτη ημέρα επανεκκίνησης του τουρισμού, διενεργήθηκαν τουλάχιστον 4.500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τουριστών θετικών στον κορονοϊό. Οι περισσότεροι εξ αυτών διενεργήθηκαν, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια δημοφιλών τουριστικών προορισμών στη νησιωτική χώρα.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κορονοϊού, πάντως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες από τα 23 νέα κρούσματα, 1 εντοπίστηκε στη Ροδόπη, 2 στην Καστοριά, 1 στην Αττική, 8 στην Περιφέρεια Ξάνθης, ενώ είχαμε 4 εισαγόμενα από τον Προμαχώνα και 4 με πτήσεις, 2 σε εισερχόμενους Αλβανούς πολίτες και 1 στην Κάρπαθο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα της Καρπάθου αφορά σε έναν Ελληνοαμερικανό που μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην ειδική κάψουλα, από την Κάρπαθο, τον τόπο καταγωγής του, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης καθώς εκδήλωσε συμπτώματα. Πρόκειται για έναν 74χρονο, με άσθμα, που έφθασε πριν από λίγες ημέρες. Το αρχικό τεστ είχε βγει αρνητικό, ενώ νεότερο τεστ στο οποίο υπεβλήθη αφού εκδήλωσε συμπτώματα βγήκε θετικό στον κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 777 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1906 (55,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 315.982 κλινικά δείγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα