Κορονοϊός: Δεύτερο καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική

Κορονοϊός: Δεύτερο καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική
Γυναίκα με μάσκα σε στάση λεωφορείου AP

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η περιοχή της Αττικής εμφανίζει 17 νέα εγχώρια κρούσματα. Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, με τον Πρωθυπουργό να ζητά την τήρηση των μέτρων. Σύντομα η απόφαση για ευρεία χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Μόνο καθησυχαστικά δεν είναι τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική να εμφανίζεται πλέον ως πρωταγωνίστρια στις νέες μολύνσεις. Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα, ήτοι σχεδόν τα μισά από τα συνολικά νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν. Δεν είναι δε τυχαίο ότι και ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του απεύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για ευρεία χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και συγκεκριμένα

  • 4 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 17 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν αυτό που αναφέραμε σε σχετικό θέμα και χθες, ότι πλέον η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι ελληνική υπόθεση και ο ιός διασπείρεται εντός των συνόρων, χωρίς να αυξάνει η διασπορά λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων. Η δε Αττική επανέλαβε το ρεκόρ Ιουλίου, όσον αφορά στις νέες μολύνσεις κάτι που είχε σημειώσει και στις 21 του ίδιου μήνα. Τα 17 νέα κρούσματα αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό το τελευταίο δίμηνο και μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συρροή, δηλαδή μέρος των κρουσμάτων αυτών να εντοπίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ή δομή με σχετιζόμενες μεταξύ τους μολύνσεις.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται φαίνεται να ανησυχεί τους επιδημιολόγους. Μάλιστα χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την την ανησυχία λόγω της διασποράς του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς όπως είπε ”είναι η πιο δύσκολη, που μπορεί να ελεγχθεί με μέτρα τύπου lockdown”.

Η ήπια μέχρι τώρα κινητικότητα των κρουσμάτων σε αυτά τα κέντρα εμπνέει μία ανησυχία, την ώρα που ο Επίκουρος Καθηγητής τόνισε πως πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναφορά της κας Αθηνάς Λινού, καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία τόνισε ότι «πρώτον έχουμε περισσότερα κρούσματα και δεύτερον διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι να νοσήσουν, γεγονός που μας κάνει αυτή τη στιγμή σαν χώρα να σχοινοβατούμε ανάμεσα στην προστασία του πληθυσμού και την αποφυγή της πλήρους οικονομικής καταστροφής».

Σχετικά με την χρήση μάσκας να επισημάνουμε ότι το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης σε περισσότερους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε εκκλησίες, που κυρίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μέρες η επιτροπή ομόφωνα έχει συστήσει τη χρήση κάτι που η Κυβέρνηση δεν έκανε άμεσα αποδεκτό. Πάντως πλέον και σε κυβερνητικό επίπεδο φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για να δεχτούν και να υλοποιήσουν τη σχετική εισήγηση των επιστημόνων.

Σημειώνεται δε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι “τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα