Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία από τη διασπορά του ιού σε κλειστές δομές

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία από τη διασπορά του ιού σε κλειστές δομές
Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα Eurokinissi

Οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων αλλά και μεταναστών απασχόλησαν χθες την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Σε συναγερμό οι αρχές καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης.

Ο χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, μπορεί να δείχνει ότι η εξάπλωση επιδημίας κορονοϊού κινείται με ήπιο ρυθμό, όμως μόνο εφησυχαστική δεν είναι η επιβεβαίωση 101 νέων κρουσμάτων στην Αττική. Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει οι κλειστές δομές και ειδικά, δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και μεταναστών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εκεί μπορεί να υπάρξει έντονη διασπορά.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το θέμα των κλειστών δομών ήταν το βασικό στη συζήτηση. Τα κρούσματα σε γηροκομεία και στη Μόρια, είναι ενδεικτικά για την κρισιμότητα της κατάστασης

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Επίσης ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πραγματοποίησε σύσκεψη σχετικά με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων COVID-19 σε δομές Προσφύγων και Μεταναστών της χώρας. Στην σύσκεψη συζητήθηκε η λήψη μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου, καθώς και εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοκόλλων για τις δομές αυτές.

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις αν και δεν αναφέρουν εντοπισμό νέων κρουσμάτων, δείχνουν την ανησυχία που επικρατεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δομές μεταναστών έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όμως δεν είναι εύκολο να βρεθεί η πηγή μετάδοσης. Η ανησυχία δεν έχει να κάνει με τη διασπορά μόνο μέσα στις κλειστές δομές, αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται οι δομές αυτές.

Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα Eurokinissi

 

Η κλειστές δομές στην Αττική αποτελούν και ένα μεγάλο ρίσκο για το σύστημα υγείας. Από τη μια μεριά υπάρχει το ζήτημα της επάρκειας αντιδραστηρίων για τεστ, από την άλλη και οι διαθέσιμες κλίνες. Ειδικά όταν ο ιός εισχωρεί σε γηροκομεία, αυτό προκαλεί σημαντικές επιπλοκές στο σύστημα υγείας διότι οι περισσότεροι ασθενείς χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου 157 ασθενείς. Πριν από έναν μήνα ο αριθμός τους ήταν μόλις 30. Επίσης άλλοι 55 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Ενατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων στην Αττική.

Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Θριάσιο, Αττικόν, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της περίθαλψης και νοσηλείας των ανθρώπων που ασθενούν με τη λοίμωξη Cοvid-19, ενώ με την ίδια ετοιμότητα και αυταπάρνηση έχουν μπει σε αυτή τη μάχη και άλλα νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο και το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας (7/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα