Κορονοϊός: Η Ελλάδα φαίνεται να απομακρύνεται από το “σενάριο Ιταλίας”

Κορονοϊός: Η Ελλάδα φαίνεται να απομακρύνεται από το “σενάριο Ιταλίας”
Ομάδα απολύμανσης στο Μπέργκαμο AP

Ο αριθμών εισαγωγών στην εντατική και η σταθερή αριθμητικά ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων, επιτρέπει τη συγκρατημένη αισιοδοξία. Δραματική εξαίρεση η Καστοριά.

Η έκρηξη της επιδημίας στη Βόρεια Ιταλία, περιοχή με χαρακτηριστικά πληθυσμού, ειδικά όσον αφορά στις μεγάλες ηλικίες, αρκετά όμοια με της χώρας μας, είχε προϊδεάσει για ένα καταστροφικό σενάριο εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Αυτή τη στιγμή όμως η Ελλάδα φαίνεται να ξεφεύγει από το κακό αυτό σενάριο, γεγονός το οποίο βασίζεται αφενός ότι συνολικά μόνο ένα 7% των κρουσμάτων έχει χρειαστεί διασωλήνωση, ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε ένα 3%. Την ίδια στιγμή, καθημερινά υπάρχει μια σχετικά σταθερή άνοδος των νέων κρουσμάτων, που είναι κάτω από 100 τη μέρα.

Όπως ανέφερε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τις εκτιμήσεις για την εξάπλωση της επιδημίας, τα «ισχυρά» δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και μόνο, θα πω ότι είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο δεν ακολουθείται, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων» αναφέρει ο λοιμωξιολόγος.

Συμπληρώνει ακόμη ότι όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός. «Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσα περιστατικά έχουμε στην κοινότητα αυτή την στιγμή, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και στον διαγνωστικό έλεγχο και διαγνώστηκαν και άνθρωποι οι οποίοι με ήπια συμπτώματα και, για λόγους ανησυχίας καμιά φορά, πηγαίνουν και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε νοσοκομεία και διαγνώσκονται ως θετικοί για την νόσο και οι μόνες ακριβείς εκτιμήσεις για την διασπορά θα γίνουν με τα σκληρά δεδομένα που έχουμε τώρα και αργότερα με μελέτες αντισωμάτων τις οποίες αξιολογούμε αυτή την στιγμή από ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο με εργαστηριακούς καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι τα μέτρα που λάβαμε πριν από 2 εβδομάδες έχουν ήδη δείξει την αποτελεσματικότητά τους. «Είχα υπολογίσει περίπου 100 διασωληνωμένους μέχρι χθες Σάββατο αλλά παραμείναμε σημαντικά χαμηλότερα. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της και έτσι επί 2 συναπτές εβδομάδες έχουμε αποφύγει πρώτον την εκθετική αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων και δεύτερον τη συστηματική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες».

Πάντως και οι δύο καθηγητές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για εφησυχασμό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Καστοριά

Δραματική εξαίρεση στην εκδήλωση της επιδημίας στη χώρα, αποτελεί ο νομός Καστοριάς. Ο νομός των περίπου 42 χιλιάδων κατοίκων έχει καταγεγραμμένα 44 κρούσματα δηλαδή μία αναλογία 1,1 κρούσμα ανά χίλιους κατοίκους όταν στο γενικό πληθυσμός υπολογίζεται σε 1 κρούσμα ανά δέκα χιλιάδες κατοίκους. Επίσης την ίδια στιγμή τα ¾ των κρουσμάτων νοσηλεύονται τα περισσότερα εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένα.

Στην Καστοριά θα έλεγε κανείς ότι η κατάσταση δείχνει με Ιταλία, όμως η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερα ελεγχόμενη σε σχέση με τη γειτονική χώρα. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι από τους συνολικά 32 θανάτους, οι 5 καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο νομό.

Θεραπείες

Χθες ακόμη ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου με τα ειδικά φάρμακα που θα ακολουθούν οι γιατροί των νοσοκομείων, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού. Θα επανεξετάζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα η χορήγηση των σχημάτων και θα επικαιροποιούνται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιστημονικά, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης η Επιτροπή υιοθέτησε, ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με τη νέα νόσο που νοσηλεύονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Αιμόστασης. Επιπρόσθετα, ειδική ομάδα εργασίας θα εξετάσει τις προδιαγραφές για χρήση ταχέων εργαστηριακών δοκιμασιών σχετικά με το νέο ιό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα