Κορονοϊός: Καταγγελίες για υπερτιμολόγηση από ιδιωτικά εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους

Κορονοϊός: Καταγγελίες για υπερτιμολόγηση από ιδιωτικά εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους
Μικροβιολογικό εργαστήριο. AP

Χωρίς να έχουν ουσιαστικά άδεια και με αμφισβητούμενη τήρηση των συνθηκών υγιεινής ιδιωτικά εργαστήρια φέρονται κάνουν ελέγχους για κορονοϊό.

Το φως της δημοσιότητας είδαν καταγγελίες Ελλήνων Πολιτών οι οποίοι φέρονται να υπερχρεώθηκαν από ιδιωτικά εργαστήρια για να τους κάνουν εξέταση για κορονοϊό. Μάλιστα για την εξέταση αυτή φαίνεται να πλήρωσαν περί τα 300 και πλέον ευρώ. Όμως το ζήτημα μιας τέτοια εξέτασης δεν έχει να κάνει με την τιμολόγηση αλλά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται ο έλεγχος σε ιδιωτικό εργαστήριο και το κατά πόσο έχουν την άδεια από τον ΕΟΔΥ να τις κάνουν.

Όσον αφορά στις καταγγελίες να σημειωθεί πως και ο πολίτης έχει μερίδιο ευθύνης. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ΕΟΔΥ και το βασικότερο αν δεν έχει σύμπτωμα να παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι του.

Να σημειωθεί δε πως η συγκεκριμένη εξέταση δεν είναι επισήμως τιμολογημένη από το Υπουργείο Υγείας αφού πρόκειται για έναν νέο ιό, αν και βέβαια μπορεί να υπολογιστεί από κάποια άλλη ανάλογη. Επίσης από τη στιγμή που ο ιδιώτης επιλέγει να την κάνει μόνος του φυσικά και δεν αποζημιώνεται. Κι εδώ βεβαία υπάρχει το περιθώριο του εργασητίου να τη χρεώσει όσο θέλει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από κει και πέρα σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αυστηρές συστάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προς τα εργαστήρια για το τι θα πρέπει να κάνουν για τη διαχείριση ενός ατόμου που θα απευθυνθεί σ αυτά ως ύποπτο περιστατικό. Τα εργαστήρια λοιπόν φέρεται μετά και τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων, να έχουν ενημερωθεί με κατ’ επείγουσες συστάσεις με βάση τις οποίες:

1.Να τηρούν τα μέτρα προστασίας λήψης και αποστολής των δειγμάτων σε κεντρικά εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα όπως αυτά ορίζονται από τις οδηγίες του ΠΙΣ και του ΕΟΔΥ.

2.Να κάνουν δειγματοληψία κατ’ οίκον λαμβανοντας όλα τα μέτρα προστασίας εάν δεν διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους υποδοχής.

3.Δεν θα πρέπει να δέχονται ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν σχετική σύσταση από γιατρό για να εξεταστούν.

Να σημειωθεί ακόμη ότι, από αύριο θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε 7 (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα