Κορονοϊός: Ο δύσκολος Αύγουστος, τα λάθη που κάναμε και το φαινόμενο του παγόβουνου

Κορονοϊός: Ο δύσκολος Αύγουστος, τα λάθη που κάναμε και το φαινόμενο του παγόβουνου
EUROKINISSI

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, αναφερόμενος στον κορονοϊό, μίλησε για μια κατάσταση που κλιμακώνεται και για την οποία οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει. Τι κάνουμε λάθος με τη μάσκα.

Οι επιστήμονες είχαν εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, πράγμα που επανέλαβε ο Μάριος Λαζανάς, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και χτυπώντας ξανά το καμπανάκι για τον τρέχοντα μήνα,

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς έχρισε τον Αύγουστο ως τον μήνα "που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος".

Συγκεκριμένα, είπε: "Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων".

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. "Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα μοριακά τεστ τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται".

Τα λάθη που κάνουμε με τη μάσκα

Παράλληλα, ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στα λάθη που κάνουμε όταν φοράμε τη μάσκα. Σημείωσε πως πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.

Η πληρότητα έφερε μάσκες στο κατάστρωμα

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανάς αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον 15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος τόνισε υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα, ενώ υποστήριξε πως το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση, επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Επιστήμη
SHARE:

24Media Network