Κορονοϊός: Απομονωθείτε γιατί χανόμαστε

Κορονοϊός: Απομονωθείτε γιατί χανόμαστε
Κλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι Eurokinissi

Ο επιδημιολόγος Δ. Παρασκευής εξηγεί ότι οι παρεμβάσεις στην κοινότητα μάς απομακρύνουν για να μας φέρουν πιο κοντά.

O νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από την εποχική γρίπη και απουσία εμβολίου ή ειδικών φαρμάκων ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωση του είναι η εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων, τονίζει σε άρθρο του στο Νews247.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής*.

Αυτές περιλαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας ή τις μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις (non-pharmaceutical interventions, NPI). Βασικό στοιχείο η απομόνωση για το περιορισμό της διασποράς. Και μπορεί συγκυριακά να απομακρυνόμαστε μεταξύ μας, όμως μετά από όλο αυτό θα ξανάρθουμε κοντά.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, τα ατομικά μέτρα προστασίας αφορούν τη σωστή υγιεινή των χεριών, την αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και την κάλυψη της μύτης και του στόματος με το χέρι ή με χαρτομάντιλο, σε βήχα ή φτέρνισμα. Οι μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις αφορούν ενέργειες, εκτός από τον εμβολιασμό ή τη λήψη φαρμάκων, που εφαρμόζονται στην κοινότητα προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη ή ο κορωνοϊός.

Οι παρεμβάσεις αυτές, ειδικά στην περίπτωση του SARS-CoV-2, είναι καίριας σημασίας γιατί απουσία εμβολίου αποτελούν το μοναδικό μας όπλο για τη μείωση των μεταδόσεων.

“Για να αντιληφθούμε τη σημασία τους θα αναφέρουμε το εξής παράδειγμα. Όταν σε ένα καλάθι με μήλα υπάρχει και ένα χαλασμένο μήλο, τότε σιγά σιγά θα χαλάσουν και τα μήλα που είναι σε στενή επαφή μαζί του. Για να προστατέψουμε τα μήλα στο καλάθι θα πρέπει να τα απομακρύνουμε μεταξύ τους, έτσι ώστε να «απομονώσουμε» το χαλασμένο μήλο και με αυτόν τον τρόπο να μην χαλάσει κανένα από τα υπόλοιπα. Κατ’ αναλογία με τα μήλα, οι παρεμβάσεις στην κοινότητα βασίζονται στο να μειώσουν τη συγκέντρωση των ανθρώπων σε χώρους εκτός της οικίας τους και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τις μεταδόσεις του κορωνοϊού στην κοινότητα”, αναφέρει ο επιδημιολόγος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Για ποιο λόγο αυτές οι παρεμβάσεις συμβάλλουν στη μείωση των μεταδόσεων;

Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού και στενής προσωπικής επαφής των ανθρώπων σε απόσταση < των 1-2 μέτρων. Συνεπώς περιορίζοντας τον συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, μειώνουμε σημαντικά την έκθεση του πληθυσμού σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και δεν το έχουν αντιληφθεί λόγω ελαφρών συμπτωμάτων. Ο SARS-CoV-2 προκαλεί στο μεγαλύτερο ποσοστό πολύ ελαφριά συμπτώματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να μεταδίδεται αποτελεσματικά στην κοινότητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα έχουν σκοπό να προστατεύσουν την κοινότητα και να συμβάλλουν στη μείωση των μεταδόσεων του νέου κορωνοϊού. Μια άλλη σημαντική παρέμβαση είναι ο αυτό-περιορισμός μας στην οικία μας αν αισθανθούμε συμπτώματα. Αυτή η πρακτική συμβάλλει, επίσης, στη μείωση των μεταδόσεων σε άλλους συνανθρώπους μας.

Συμπερασματικά, η επιδημία SARS-CoV-2 μας αφορά όλους και αν δεν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και συλλογικά οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για πολλούς συνανθρώπους μας.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ακόμα και αν δεν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας γιατί έτσι συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων στην κοινότητα. Οι παρεμβάσεις στην κοινότητα μάς απομακρύνουν για να μας φέρουν πιο κοντά.

Κλείνοντας ο κ. Παρασκευής αναφέρει χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από την ομιλία του ποιητή Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ: Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.

Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

*Δημήτριος Παρασκευής BSc, MSc, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα