Κορονοϊός: Ρεκόρ διαγνωστικών τεστ το προηγούμενο διήμερο

Κορονοϊός: Ρεκόρ διαγνωστικών τεστ το προηγούμενο διήμερο
Στιγμιότυπα από την μοριακή ανίχνευση SARS-COV-2 (COVID-19) Eurokinissi

Περισσότεροι από 12.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, προκειμένου να αποκαλυφθεί κάποια "κρυφή" διασπορά του ιού, τη στιγμή που ετοιμάζεται περαιτέρω άρση των μέτρων.

Επιπλέον 12.679 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες, καταδεικνύοντας τις εντεινόμενες προσπάθειες αποφυγής κινδύνου εξάπλωσης του ιού, ενόψει της περαιτέρω άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οι υγειονομικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες ελέγχουν μαζικά περιοχές όπου εντοπίζονται νέα κρούσματα προκειμένου ο ιός να μην επεκταθεί, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη διαδικασία και τις 40 και πλέον Κινητές Ομάδες Υγείας.

Συνολικά στη χώρα και με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν πραγματοποιηθεί 112.042 τεστ. Μάλιστα το 10% αυτών πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες και συγκεκριμένα την Τρίτη είχε ανακοινωθεί ότι είχαν διενεργηθεί 6.691 νέα τεστ και χθες ανακοινώθηκαν επιπλέον 5.988, αριθμοί ρεκόρ. Φαίνεται λοιπόν ότι η Ελλάδα αγγίζει πλέον το υψηλότερο επίπεδο διενέργειας τεστ που μπορεί να κάνει σε ημερήσια βάση, κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.

Με βάση λοιπόν τον αριθμό των τεστ και το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού, προκύπτει και ο δείκτης που καταγράφει τη σχετική αντιστοιχία. Ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται λοιπόν στο 40,6 δηλαδή αναλογούν περίπου 41 τεστ για κάθε θετικό κρούσμα. Αυτός ο δείκτης θεωρείται ιδιαίτερα θετικός καθώς σχετίζεται με την ιχνηλασιμότητα ενός κρούσματος και καταδεικνύει πόσο καλά εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή της ιχνηλασιμότητας σε μία χώρα, δηλαδή στον έλεγχο και εντοπισμό κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη αναφορά στο δείκτη προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις καθώς όντως η Ελλάδα δε βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς υπάρχουν άλλες μικρότερες πληθυσμιακά χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Τσεχία με καλύτερους δείκτες. Όμως και πάλι η χώρας μας τα κατάφερε καλύτερα από πολλές άλλες όπως πχ από το Βέλγιο που έχει ανάλογο πληθυσμό και θεωρείται ότι έχει καλύτερο σύστημα υγείας και ο δείκτης του είναι 11,2.

Επίσης η χώρα μας τα πήγε καλύτερα και από μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ και δη τη Γερμανία η οποία έχει δείκτη 15,8. Εδώ να σημειώσουμε ότι θεωρείται αδύνατον να έχουν γίνει τεστ κυρίως σε πληθυσμό που δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς αν υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον κρούσματα ακόμη και αν δεν είχαν εντοπιστεί από τους ελέγχους, θα φαίνονταν στην κατάσταση που θα επικρατούσε σήμερα στα νοσοκομεία και επίσης στις καταγραφές των θανάτων.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία της πορείας της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα, καθώς πέρα από το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά και τα κρούσματα που παραμένουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες λιγότερα από 140 άτομα νοσηλεύονται, όταν πριν από 10 μέρες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 330 άτομα. Από αυτά που νοσηλεύονται, στην εντατική βρίσκονται περίπου 30. Να σημειωθεί ακόμη ότι περισσότερα από 1500 άτομα ήτοι πάνω από το 55% έχουν ήδη αναρρώσει.

Με βάση τους επιδημιολόγους, η μικρή αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων αλλά και η χαμηλή χρήση ΜΕΘ, αφήνουν σημαντικά μηνύματα αισιοδοξίας για την υποχώρηση της επιδημίας, όμως μένει να δούμε μέσα στο τρέχον διήμερο αν υπάρχουν επιπτώσεις από την άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου. Όπως έχει αναφερθεί κρίσιμο είναι το νούμερο της κάλυψης κλινών σε ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή από τις αρχικά ορισθείσες κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό χρησιμοποιείται λιγότερο από το 10% όταν το «σήμα κινδύνου» για την εξάπλωση της επιδημία δίνεται όταν το ποσοστό κάλυψης φτάσει από 50% και πάνω.

Όπως τόνισε μάλιστα ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, φτάσαμε να διαθέτουμε 1017 κλίνες ΜΕΘ. Όμως “Δεν χρησιμοποιήσαμε για τον κορονοϊό ούτε το 1/3. Τώρα έχουμε φτάσει τις 995 γιατί σιγά-σιγά κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργικής που μετατρέψαμε σε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρες, μόνιτορς, προσωπικό, με το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει τις επιστρέφουμε σταδιακά στην αρχική τους φάση και ειδικότητα. Έχουμε 995 κλίνες ΜΕΘ που αναλογούν οι 820 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (φτάσαμε μέχρι 840), 143 στις ιδιωτικές κλινικές (φτάσαμε έως 145) και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 χρησιμοποιήθηκαν ως κλίνες Covid-19 (τώρα είναι 286), εκ των οποίων οι 349 (τώρα 283) είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 (τώρα 59) είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας” σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα