Νικάμε τον Κορονοϊό: Σε χαμηλά επίπεδα η διασπορά στην Ελλάδα

Νικάμε τον Κορονοϊό: Σε χαμηλά επίπεδα η διασπορά στην Ελλάδα
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο δείκτης καταγραφής της εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. Κλειδί για τη χαλάρωση των μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα υπολογίζεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις και την πορεία των αριθμών όσον αφορά στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Σημείο κλειδί για τη διαπίστωση αυτή αποτελεί ο δείκτης R0 ο οποίος αποτυπώνει σε πόσα άτομα μπορεί να μεταδώσει ένα ασθενής με κορονοϊό τη νόσο. Κι αυτός ο δείκτης εκτιμάται για τη χώρα στο 0,6, δηλαδή ένα άτομο κατά πάσα πιθανότητα δεν  μολύνει ένα άλλο, με βάση τη μαθηματική βέβαια προσέγγιση. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης και αποτελεί κύριο παράγοντα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.  

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά στην Ελλάδα. “Αυτό μπορούμε να το πούμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε, με βάση τις καταγραφές των σοβαρών κρουσμάτων σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους και τις μαθηματικές εκτιμήσεις που γίνονται από ειδική ομάδα επιστημόνων, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και η διασπορά είναι, σε επίπεδα R0, 0,6 και κάτω. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο περιορισμός της διασποράς της νόσου στην Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή και θεωρώ ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε περιορίσει τη διασπορά πάρα πολύ. Παρακολουθούμε βέβαια αυτούς τους αριθμούς, γιατί είναι βέβαια η κορυφή του παγόβουνου. Ευτυχώς στην Πατρίδα μας καταγράφονται συνολικά, είχαμε αυτή την ευτυχία σε αντίθεση με άλλες χώρες, και θεωρώ ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο θέμα που αφορά μη περιορισμό της διασποράς της νόσου. Το βλέπετε, νομίζω, και στους αριθμούς, το βλέπετε σταδιακά μειώνονται” τόνισε ο καθηγητής.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 Σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτες αντισωμάτων από περιοχές της Φινλανδίας,της Καλιφόρνια, της Γερμανία, της Δανίας, της Σκωτία, της Ολλανδία και της Γαλλίας. Ο αριθμός των θετικών τεστ ανά περιοχή, των τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία έως και 14% σε μια περιοχή της Γερμανίας. Κάποιες μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. 

Βέβαια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακόμα για το τι σημαίνουν για κάθε χώρα και περιοχή αυτοί οι αριθμοί. Έχουμε ακόμη κάποιες αβεβαιότητες και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα, όπως στην αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται και αν καταγράφουν διασταυρούμενη ανοσία και με άλλους κυκλοφορούντες κορονοϊούς ή αφορούν μόνο αυτό τον κορονοϊό, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει, αν είναι τυχαίο δείγμα με συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια, όπως η ηλικία και το νόσημα, καθώς και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωπο που συμμετείχε στη μελέτη και στον οποίο έγινε το τεστ, σημείωσε ο καθηγητής. 

Ανέφερε ακόμη ότι “σε αδύναμα, αλλά ακόμα και πολύ δυνατά συστήματα υγείας που έχουν πληγεί μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα από αυτό τον ιό, δεν έχουν και πολύ σημασία αυτά τα νούμερα. Επίσης δυο ακόμα παρατηρήσεις για αυτές τις μελέτες. Δεν γνωρίζουμε, όπως, αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο καιρό. Και δεύτερον, ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού σε αυτές, έχει αντισώματα. Που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος, δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα