Κορονοϊός: Σε επιβάτες πτήσεων έγιναν τα 3 στα 10 τεστ από τις 12/6

Κορονοϊός: Σε επιβάτες πτήσεων έγιναν τα 3 στα 10 τεστ από τις 12/6
Ελ. Βενιζέλος Eurokinissi

Τις 100.000 πλησίασαν οι έλεγχοι για κορονοϊό που έγιναν τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Εντοπίστηκαν 423 νέα κρούσματα και το 1 στα 7 αφορούσε επιβάτη πτήσης.

Αυξάνεται κάθε μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που αφορούν σε επιβάτες πτήσεων, αν και η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη καθώς διενεργούνται χιλιάδες τεστ. Μάλιστα από τις 12 Ιουνίου, λίγο πριν το μεγάλο άνοιγμα των ελληνικών αεροδρομίων, διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 99.500 τεστ που έγιναν περί τα 29.500 αφορούσαν άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 331703 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5655 (1.7%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 29450 (8.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 62 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι 62 θετικά δείγματα δε σημαίνει και 62 νέα κρούσματα, καθώς όπως αναφέρθηκε και πριν σε ένα άτομο μπορεί να αντιστοιχεί πάνω από ένας έλεγχος. Όμως δεν φαίνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων να απέχει πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπήρξαν συνολικά 593 θετικά δείγματα το διάστημα αυτό συνολικά, τα νέα κρούσματα ήταν 423.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιουλίου έχουν ληφθεί περί τα 15.000 και πλέον δείγματα από επιβάτες αεροπλάνων. Από αυτά όμως έχουμε αποτελέσματα για ένα ποσοστό κάτω του 50%. Το δε προηγούμενο 24ωρο τα αποτελέσματα αφορούσα σε περίπου 2000 τεστ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τα εισερχόμενα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται αρκετές περιοχές, όπως πχ στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο, την Κάρπαθο, την Αττική, κ.α. Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα που απασχολεί τις υγειονομικές αρχές.

Να αναφέρουμε δε ότι χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ συνολικά διαπιστώθηκαν 11 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3511 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Από το σύνολο των 3511 κρουσμάτων, 810 (23.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1933 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Διασπορά

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων:

οκτώ (8)κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

ένα (1) ακόμη εισαγόμενο κρούσμα που ελέγχθηκε και επέστρεψε στην χώρα προέλευσης

πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα